Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Sekorovy deníky z nenormální doby. Jak prožíval koncentrák?

Autor: zst - 
29. září 2016
07:52

Nakladatelství Plus, součást Albatrosu, vydalo deníky známého výtvarníka, ilustrátora a spisovatele Ondřeje Sekory, kterého známe převážně jako autora knih pro děti. Málokdo ale ví, že se jedná také o jednoho ze zakladatelů českého komiksu.

Ondřej Sekora nebyl zdaleka jen spisovatelem, ale třeba také propagátorem ragby, se kterým se setkal v roce 1923 ve Francii. Přeložil k němu pravidla, propagoval ho a v prvním zápase u nás roku 1926 plnil funkci rozhodčího i trenéra obou mužstev.

Publikace, která je nevšední jak formátem, tak obsahem, překvapí už při otevření, kdy si musíte oříznout obrazovou část. Součástí je psaný deník, obrazový skicář a dochovaná korespondence. Deníky vycházejí knižně poprvé po více než 70 letech. Ondřej Sekora si je psal a kreslil v době, kdy byl vězněm v koncentračních táborech (jeho manželka byla židovského původu), a zřejmě nepředpokládal, že někdy spatří světlo světa.

Sekora byl nejprve v říjnu 1944 poslán do pracovního tábora Klein Stein (dnes Kamionek v Polsku) a posléze v lednu 1945 do pracovního tábora Osterode (v dnešním Sasku-Anhaltsku). Oba tábory spadaly pod organizaci Todt, která vznikla v roce 1938 v nacistickém Německu a jejímž úkolem byla převážně výstavba vojensky strategických objektů na území třetí říše. Pracovalo pro ni odhadem 1,4 milionu lidí, převážně vězni.

Deníky nabízí nezkreslený pohled autora na život v pracovních táborech. Z deníků, střípků dochované korespondence Sekorovy rodiny a přátel i doslovu kurátorky sbírky Ondřeje Sekory si můžeme poskládat složitou skládanku vztahů lidí žijících za války v protektorátu a nahlédnout do jejich osudů. Můžeme nahlédnout do pocitů a myšlení  člověka, který se snaží přežít nenormální dobu.

Spisovatel Ondřej Sekora Spisovatel Ondřej Sekora | ČTK

Sekorovy „dětské“ ilustrace jako by do knihy vůbec nepatřily, jedná se většinou o „veselé“ barevné obrázky, ve kterých nechybí vtip a nadsázka. Kontrastem je obsah deníku.


Ondřej Sekora

Deníky Ondřeje Sekory 1944–1945

Nakladatelství Plus, 2016

144 stran + 16 stran příloha

Hodnocení: 85 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi