ONLINE CHAT
Většina lidí ale odpadky nespaluje a přesto jim kotle kouří, ikdyž topí pouze uhlím . Každý rok je to stejné. Obrázky kouřících komínů. Nemyslíte, že je to hlavně tím, že většina lidí jen neumí topit? Kotel musí prostě hořet a ne být udušený. A pak na vás někdo pošle kontrolu?(Radek)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, že řada lidí opravdu neumí správně topit. Proto je také možnost kontroly kotle v domácnosti a případné pokuty až krajní možností. Úřad napřed pošle majiteli nemovitosti písemné upozornění, že existuje podezření na možné porušování zákona,což dle zkušeností obcí určitě u řady lidí povede ke zlepšení stavu. A teprve v případě, že toto upozornění nebude mít kýžený efekt, může úřad přistoupit k dalším krokům. A to je zároveň z časových důvodů poslední odpověď. Všem děkuji za dotazy a těším se zase někdy nashledanou a na chatovanou..:-)
Pane ministr, dobrý den, kdo tu analýzu popela zaplatí a kolik může tak stát cirka?(Karewl)
Foto
Dobrý den, již jsem odpovídal v jedné z předchozích odpovědí.
Myslím, že je to pitomost a doufám, že se opozici podaří ústavní žaloba. Omluvíte se pak? A odepíšete, nebo odpovídáte jen těm, co vám klepou na ramena a jsou udavači ...(Pepka)
Foto
Dobrý den, věřte, že jsme přípravu této novely diskutovali nejen s mnoha experty, ale i odborníky na ústavní právo. Spalování odpadů v domácích kotlích není nový problém, snaha o jeho řešení je tady minimálně deset let. A kdybyste měl souseda, který vám denně zamořuje okolí kouřem a nikdo vám neuměl pomoct, možná by vám to jako pitomost nepřipadalo.
Co se stane, když pošlu kontrolujícího ouředníka do prdele a zavřu před ním dveře? Zase mi přijde obsílka a já jí zase nezaplatím?(Ing. Andrejko Babiško)
Foto
Dobrý den, v takovém případě vám hrozí to samé, jako v jakémkoliv jiném případě, že neuhradíte jiný závazek vůči obci, tedy v krajním případě i návrh na exekuční vymáhání.
Mám v tom zmatek, ta novela je schválená, nebo není?!!!(Věcná)
Foto
Dobrý den, zatím byla schválená Poslaneckou sněmovnou a nyní bude projednávána Senátem
To jsem zvědav, na kolik tyhle kontroly vyjdou? Kdo zaplatí ten rozbor odebraných vzorků, když bude majitel kotle čistej?(Pocca)
Foto
Dobrý den, náklad na jednu uzavřenou kontrolu, včetně např. analýzy z kotle se může pohybovat v řádu jednotek tisíc korun. Rozbor by v takovém případě hradil úřad obce s rozšířenou působností. V případě prokázaného přestupku se pak bude hradit z uložené pokuty.
Dobrý den, máme rovnou dva sousedy, kteří pálí všechno. Fakt všechno... Smradem otravují roky celou vesnici a starostka jen krčí rameny, že je na ně krátká. Je teď nějaká naděje? Jak mám postupovat, prosím?(Jirka a Ája)
Foto
Dobrý den, a právě pro případy, jako je váš, jsme tuto novelu připravili. Pokud bude schválena, měli byste okamžitě možnost se obrátit na obec s rozšířenou působností, která by měla podstatně větší možnost tomuto jednání vašich sousedů - čmoudilů zabránit.
Jaký reakce vám na ten váš výmysl přišly? Prolamujete domovní svobodu, asi vás lidi nemají ted v oblibě, co?(Ludvig)
Foto
Dobrý den, budete se možná divit, ale přišly i kladné ohlasy.. Ale ty chodí především od mnoha starostů, které jejich občané už mnoho let žádají, aby důrazně zakročili proti lidem, kteří zamořují okolí nebezpečným kouřem, ale oni dle stávající legislativy nemohou v podstatě nijak účinně zasáhnout. A návrh novely jsme samozřejmě diskutovali i s odborníky na ústavní právo, kteří jej považují za vyvážený.
Vím, že je to chat o odpadech, ale chtěla bych poděkovat. Děkuji, pane ministře, že se snažíte novelou zákona lépe ochránit divokou přírodu v našich národních parcích, ale měla bych přesto ještě jednu prosbu. Od konce prázdnin leží zákon u poslanců a oni ne a ne o něm finálně hlasovat. Co uděláte proto, aby Vámi zlepšený zákon konečně schválili?(Anna Vábná)
Foto
Dobrý den, také moc děkuji za zpětnou vazbu. Věřím, že poslanci naši novelu schválí do konce října a pak půjde do Senátu, kde to také asi nebude mít jednoduché..:-)
Jak se cítíte v Blesku? (Pampelion)
Foto
Dobrý den, prima, snažím se Bleskově odpovídat..:-)
To budete odebírat nějaké stěry z komína? A to se podle nich pozná, že někdo pálí bordel? Jak?(Ivana K.)
Foto
Dobrý den, popel, popř.stěry ze spalinových cest a jejich analýza prokáže přítomnost např.těžkých kovů nebo některých organických látek indikujících spalování zakázaných paliv, např.plastů nebo dalších odpadů nebo chemicky ošetřeného dřeva.
Jak to chcete jako těm lidem dokázat? Fotkou kouře, jo?(Barťák)
Foto
Dobrý den, fotkou kouře určitě ne. Přesvědčivý důkaz dokáže poskytnout pouze analýza popelu, popř.stěrů ze spalinových cest.
A to teď jako vyběhne armáda úředníků a budou kobercově kontrolovat kotle zasviněný od petek, jo? Pálí jich to tolik, že nestihnou zachytit ani 1%!(Hedvika Šoňová)
Foto
Dobrý den, v žádném případě nepůjde o žádné plošné kontroly. Již mnoho let dostávají starostové v celé republice řádově první tisíce stížností ročně na podezření pálení odpadů. A asi každý z nás měl někdy zkušenost, že několik takto čmoudících kotlů dokáže spolehlivě "zamořit" okolí. A při domácím spalování plastů nebo třeba chemicky ošetřeného dřeva vzniká řada nebezpečných látek, včetně rakovinotvorných, které pak musíme dýchat my i naše děti. Bohužel stávající legislativa neumožňuje žádnou efektivní kontrolu tohoto nelegálního jednání.
Nikoho domů nepustím! Kolik, že za to zaplatím?(Jirka)
Foto
Dobrý den, teoreticky až 50 tis.Kč.
A k čemu jsou takový "předem ohlášený" kontroly? Aby se na ně hříšník mohl včas připravit?(Nouza)
Foto
Dobrý den, kontroly budou probíhat striktně podle zákona o kontrole, který umožňuje i neohlášenou kontrolu.
Zdravím, pane ministře. Jak, proboha, chcete dokázat někomu, že je prase, když na to není žádná metodika? Když zatápím, taky mi čudí z komína, až to vypadá, že pálím plasty.(Milena Horušovská)
Foto
Dobrý den, tato metodika existuje a podobné kontroly se provádějí třeba v Polsku. Samozřejmě při zatápění je průběh spalování a tedy i vzhled kouře jiný, a proto by jako případný důkaz a podnět pro úřad určitě nestačila jen jedna fotografie kouřícího komína, ale např.videozáznam pořízený třeba mobilním telefonem v délce alespoň 30 minut. Následně by si vyškolený úředník příslušného úřadu mohl přijít pořídit další důkazy.
Prosím vás, vždyť je to pořád dokola. Pochybuju, že mi dokážete, že pálím občas odpadky, když obvykle topím normálně uhlím.(Pérák)
Foto
Dobrý den, takové možnosti opravdu existují, protože např. z popelu popř, ze stěrů ze spalinových cest lze zjistit těžké kovy, popř.vybrané organické látky, které indikují spalování směsného odpadu, plastů nebo třeba i chemicky ošetřeného dřeva, což je rovněž již řadu let zakázáno.
Bude se mě kontrola týkat taky? Já totiž nemám kotel, ale krbovky. A ty mám navíc v obýváku.(Zbyněk Pecák)
Foto
Dobrý den, kontrola by se při důvodném podezření na porušení zákona na ochranu ovzduší týkala všech spalovacích zdrojů, tedy kotle, kamen i krbu. Je ale třeba zdůraznit, že možnost kontroly v domácnosti je až ta krajní možnost, která by nastala až ve chvíli, kdy by selhaly předcházející výzvy úřadu k nápravě. Na základě diskuse s řadou starostů jsme přesvědčeni, že samotná možnost kontroly kotle bude mít ve velké většině případů dostačující preventivní účinek.
To jste tak neschopní zjistit emise z komína při dnešní vyspělé technologii z venku, že musíte lézt lidem do domů? Nebo je za tím další šmírování občanů státem? Víte, že dnešní demokraté mají více zákazů pro občany a více buzerace, než bylo za komančů? Nebo vás demokracie vůbec nezajímá a tvoříte těžkou totalitu?(Karel Burda)
Foto
Dobrý den, bohužel ani dnešní moderní technologie (včetně např.kontroly pomocí dronů) zatím neumožňují zajistit přesvědčivý důkaz o spalování zakázaných paliv, včetně odpadů bez toho, aby byl umožněn přístup ke kotli, popř. spalinovým cestám. Věřte, že jsme s experty prověřovali řadu měsíců možnosti různých metod. Navíc, možnost požádat o vstup ke kotli považujeme za krajní možnost, před kterou budou muset být vyčerpány ostatní.
třídím odpad ale přijedou popeláři a dají všechno dohromady plasty papír i hadry má to tedy cenu třídit radši to budu pálit(j pipek)
Foto
Dobrý den, určitě to smysl má a prosím pokračujte v tom..:-). V drtivé většině případů svozové firmy jednotlivé komodity nemíchají.
Dobrý den, v sousedních rod. domech kdysi dostali vlastníci dotace na změnu druhu vytápění, šlo o přechod z uhlí na plyn. Podmínkou bylo zrušení uhelného kotle a jiných neekologických druhů vytápění, to ale nikdo z nich neudělal a nikdo to vlastně ani nezkontroloval a oni vesele dál topí uhlím či jiným palivem ( petlahve apod ) a nedá se zde bydlet. Jak se dá naložit s takomi lidmi a jejich nemovitostmi ? Určitě by měli vrátit dotaci, protože nesplnili podmínky. Dá se s tím něco dělat ? Máme je napráskat, nebo jak vlastně máme postupovat ? Děkuji za odpověď(Kněžková Renata)
Foto
Dobrý den, rozhodně má smysl obrátit se na poskytovatele dotace, protože příjemce dotace se vždy zavazuje plnit řadu podmínek, mezi které samozřejmě patří i povinnost používat pouze výrobcem schválená paliva. A spalování odpadů je pod pokutou až 50 tis. Kč zákonem zakázáno již několik let. Příjemce dotace je zároveň povinen strpět kontrolu kotle a při zjištění porušení podmínek mu samozřejmě hrozí, že bude muset dotaci vrátit.