Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šetřete svůj dům i kapsu

/
  • IVT
    IVT (IVT)
    22. září 2016 ● 08:00

    Obnovitelné energie jsou k dispozici prakticky všude kolem nás, a proto by byla opravdu velká chyba tyto zdroje nevyužít i u vás doma. Jednou z možností může být právě tepelné čerpadlo. Co to vlastně tepelné čerpadlo je a jak vybrat to správné? 

  • 1.

    Co je tepelné čerpadlo?

    Autor: shutterstock.com

    Tepelné čerpadlo je stroj, který čerpá teplo z jednoho místa na jiné vynaložením vnější práce. Obvykle je to z chladnějšího místa na teplejší. Princip tepelného čerpadla je základem řady strojů, které se už ve vaší domácnosti nacházejí. Tím nejznámějším je například chladnička.


  • 2.

    Druhy čerpadel : Vzduch/voda - venkovní vzduch

    IVT
    Autor: IVT

    - Tepelné čerpadlo vzduch/voda odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody.
    - Tepelná čerpadla vzduch/voda jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které nemají k dispozici pozemek pro tepelné čerpadlo s plošným kolektorem.


  • 3.

    Vzduch/vzduch

    IVT
    Autor: IVT

    - Tepelné čerpadlo odebírá teplo z venkovního vzduchu a ohřívá vzduch uvnitř budovy.
    - Systém vzduch/vzduch ohřívá vnitřní vzduch přímo, bez prostřednictví topného systému a dosahuje díky tomu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla.

     

  • 4.

    Vzduch/voda - větrací vzduch

    IVT
    Autor: IVT

    - Tepelné čerpadlo odebírající teplo z odpadního větracího vzduchu. Odváděný vzduch je tepelným čerpadlem ochlazen a odebrané teplo je použito pro ohřev čerstvého vzduchu nebo pro vytápění a ohřev vody v objektu.

     

     

  • 5.

    Země/voda - plocha

    IVT
    Autor: IVT

    - Tepelné čerpadlo odebírající teplo z plochy zahrady. Pod povrchem zahrady jsou uloženy plastové hadice naplněné nemrznoucí směsí, která přenáší teplo mezi zemí a tepelným čerpadlem.
    - Tepelná čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které mají k dispozici vhodný pozemek.

     

  • 6.

    Voda/voda (studny)

    Autor: Shutterstock.com

    - Tepelné čerpadlo odebírající teplo ze spodní nebo geotermální vody. Voda je ze studny čerpána do výměníku tepelného čerpadla a po ochlazení vrácena zpět do země.
    - Tepelná čerpadla voda/voda mohou sloužit i pro využití odpadního tepla v průmyslu.

     

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy