Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílená bolest, krev v moči: Čechy „mučí“ ledvinové kameny, čekají i na vás?

Autor: sou - 
22. září 2016
05:30

Ledvinové kameny jsou čtvrté nejčastější onemocnění ledvin. Trpí jimi více než 4 % populace. Navíc do deseti let dojde u poloviny pacientů, kteří jím už prošli, k návratu onemocnění. Na pravděpodobnosti se podle urologů odráží špatná životospráva v čele s pitným režimem.

Ledvinové kameny patří hned po zánětlivých onemocněních ledvin, nádorech a druhotných potížích při cukrovce mezi nejčastější onemocnění ledvin. Od narození do věku 70 let má každý jedinec 12% šanci na jeho prodělání. Velmi závažnou skutečností je i fakt, že od prvního výskytu ledvinových kamenů dojde do deseti let u poloviny pacientů k recidivě.

„Urolitiáza postihujte všechny věkové skupiny včetně malých dětí. Nejčastěji se vyskytuje mezi 20 až 40 lety a nad 60 let věku. Častější je u mužů než u žen,“ upřesňuje urolog Aleš Petřík z Všeobecné fakultní nemocnice Praha a z Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice. 

„Urologická onemocnění se týkají v podstatě každého, přesto se i v dnešní době velká část populace zdráhá urologa navštívit,“ konstatuje předseda České urologické společnosti ČLS JEP a přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Babjuk.

Hrozbu vzniku ledvinových kamenů zvyšuje i špatná životospráva

Pravděpodobnost vzniku ledvinového kamene zvyšuje i špatná životospráva v čele s pitným režimem. U dospělých, kteří mají vyšší příjem soli nebo kteří trpí obezitou, je riziko urolitiázy vyšší, zatímco u lidí, kteří pijí dostatečné množství vhodných tekutin, se toto riziko až o 30 % naopak snižuje. 

Kameny se vytváří ve chvíli, kdy minerály a další kamenotvorné látky v moči dosáhnou nerovnováhy nebo vyšší koncentrace a krystalizují. „Většina krystalů je drobná a odchází močí bez problémů z těla ven. Za nepříznivých podmínek se však z krystalů vytvoří velké kameny, které mohou blokovat močové cesty, protože jimi prostě neprojdou,“ vysvětluje Petřík s tím, že následkem bývá silná bolest a je nezbytné lékařské ošetření. 

K nejrizikovějším faktorům jejich tvorby patří nedostatečný příjem tekutin, špatné složení stravy a zvýšená koncentrace látek tvořících kameny. „Na vzniku ledvinových kamenů se může podílet mnoho faktorů, ale rozhodně ne pití minerálních vod. Ty do pitného režimu patří, protože kromě tekutin dodávají tělu i důležité minerální látky, zejména draslík a magnézium, které tvorbě kamenů naopak brání. Také není pravda, že by tvorbě ledvinových kamenů bránilo pivo. Vzhledem k vysokému přísunu energie, a tím zvýšenému vylučování kyseliny močové v moči, se pití piva nedoporučuje,“ upozorňuje Petřík. 

Tekutiny by se měly doplňovat i během noci

Podle nutriční terapeutky z Všeobecné fakultní nemocnice Praha pro zdravé ledviny Miroslavy Matějkové by lidé měli přes den vypít minimálně dva litry tekutin rovnoměrně rozdělených do menších dávek. Před spánkem pak doporučuje vypít přibližně půl litru tekutin, které by se měly doplnit i při nočním močení.

„Pijte především přírodní vodu bez obsahu cukru a chemických přídatných látek, která by měla tvořit polovinu přijatých tekutin. Do každodenního pitného režimu zařaďte přírodní minerálky, slabě i středně mineralizované vody můžete pít dlouhodobě. Pitný režim by měl být pestrý, proto střídejte i bylinné čaje, ovocné šťávy, nejvhodnější je 100% pomerančová, a mléko,“ doplňuje Matějková.

Mezi základní metody léčby urolitiázy, tedy onemocnění ledvinovými kameny, patří konzervativní terapie, rozdrcení kamene rázovou vlnou, odstranění kamene z ledviny nově vytvořeným traktem, jeho odstranění přes močový měchýř a močovod.

„Její léčba představuje jednu z převratných změn v medicíně. Pokud byl dříve prakticky jedinou možností otevřený chirurgický výkon, pak od počátku osmdesátých let dvacátého století, kdy se začala používat extrakorporální litotrypse a endoskopické metody, je otevřená operace pro odstranění ledvinového kamene už raritou,“ uzavřel Petřík.

jana999 ( 22. září 2016 08:15 )

ty jsi takový malý neinformovaný pičus vid

tgbg ( 22. září 2016 07:14 )

Na ledviny je nejlepší pivo. Po komunistickém hnoji již pijeme pivo kvalitní a léčivé!!!

Zobrazit celou diskusi