Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko může získat špičkovou IT technologii z USA. Dostalo se na seznam „kámošů“

USA zařadily ČR na seznam příjemců vyspělé technologie.
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
20. září 2016
22:55

Spojené státy zařadily Českou republiku, Slovensko a dalších dvanáct států na seznam zemí, jimž lze dodávat vyspělé počítačové technologie neomezeného výkonu, výkonné programové zabezpečení a další citlivé produkty. Oznámilo to v úterý ministerstvo obchodu USA ve vládním věstníku Federal Register. Rozhodnutí vstupuje v platnost okamžitě.

USA podle ministerské zprávy dospěly k přesvědčení, že uvedené státy jsou „nejdůvěryhodnějšími spojenci s obdobným režimem exportní kontroly“.

Nových čtrnáct zemí se tak dostalo do skupiny států, jimž lze dodávat strategickou produkci včetně materiálu dvojího, tedy civilního a vojenského určení, aniž by byl porušen režim mezinárodních dohod. V aktualizovaném seznamu je nyní tak 36 zemí světa.

Spolu s Českou republikou a Slovenskem mohou výhod úterního amerického dekretu využívat i další země střední a východní Evropy Polsko, Maďarsko,  Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko a Chorvatsko, pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko a rovněž Island, Jižní Korea a Argentina.

djaba ( 21. září 2016 21:45 )

Po revoluci se mimo jiné zrušilo embargo i na osobní počítače (PC) a díky tomu máme internet i mobily . Mám obavu že za komárů bychom se nedočkali ani pevných telefonních linek pro každý byt či dům .

Zobrazit celou diskusi