O nadcházejícím víkendu se v centru Prahy schyluje k velkým oslavám vína. V pátek 23. září proběhne první část vinobraní na náměstí Míru, a to od 14 do 20 hodin. Jde o jakousi předzvěst následujících událostí.

Již desátý ročník Vinobraní na Grébovce totiž vyvrcholí nadcházející den, v sobotu 24. září v Havlíčkových sadech. Oficiální program je na místě přichystán od 14 do 22 hodin.

Vinice v Havlíčkových sadech je běžně veřejnosti nepřístupná.
Autor: Daniel Vitouš

„Desátý ročník bude ozvláštněný tím, že v letošním roce slavíme také výročí narození otce vlasti Karla IV.,“ prohlásila přímo na vinici při slavnostním zahájení vinobraní starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). „V rámci programu jsme také oslovili našeho rodáka, herce Jana Přeučila, který si v sobotu opět Karla IV. zahraje,“ dodala starostka.

Ochutnejte Karlovo pivo

V loňském roce se dle pořadatelů akce zúčastnilo 30 000 lidí, laťka je tak nastavená vysoko. „Na návštěvníky v sobotu na vinobraní čeká 30 stánků s vínem a 50 stánků s jídlem. Letos budou dostupné i mušle a sele na rožni,“ popsal výčet dostupných služeb moderátor Honza Musil.

Kromě vinařů si přijdou na své také milovníci piva. K dostání bude totiž speciální pivo s názvem „S láskou Karel“. Jde o tajemný, svrchně kvašený tmavý mok, který obsahuje patero bylin kokořínských luk a lesů. Ty se do piva přidávaly v dávných dobách.

Vinici závidí i vyhlášená místa

„Vinice Grébovka mívá často o čtyři až pět stupňů vyšší teplotu, než je běžné, protože tady úžasně funguje mikroklima,“ prozradila starostka Černochová.

Podívejte se, jak se objednávalo počasí a připravoval burčák:

Video
Video se připravuje ...

Starostka Jana Černochová s dalšími odstartovala Vinobraní na Grébovce. Daniel Vitouš

Díky tomu se vínu ze srdce metropole nebývale daří. Dle informace správkyně vinice Ivety Bulánkové obhájilo víno z Havlíčkových sadů v národní soutěži vín titul šampióna, tedy příčku nejvyšší. „Loni jsme uspěli s Rulandským šedým, tentokrát vyhrál náš Hibernal 2015,“ prozradila Bulánková.

Objednávalo se počasí

Závěr září, kdy se tradičně vinobraní koná, je často obdobím různých vrtochů počasí. Jestli bude hezky, nebo ne, se pořadatelé snažili při oficiálním zahájení v úterý 20. září zajistit také nadpřirozenými silami.

Havlíčkovy sady budou v sobotu 24. září hostit vinobraní.
Autor: Daniel Vitouš

Přímo na vinici tak vínu požehnal jáhen pražské arcidiecéze a šéfinstruktor Útvaru rychlého nasazení v jednom Jiří Ignác Laňka. „Náš nejvyšší velitel má nesmírný smysl pro humor, jak to dopadne s počasím, je tedy skutečně pouze na něm,“ prohlásil s nadsázkou směrem k víkendovému programu.

Kromě vína z Prahy budou mít návštěvníci možnost ochutnat také spoustu dalších vyhlášených vinařských oblastí. K dostání bude bílé, červené a samozřejmě také burčák.

Pokud ale budou mít návštěvníci zájem ochutnat burčák přímo z vinice v Havlíčkových sadech, měli by si pospíšit. K dostání bude podle dostupných informací 1 500 litrů tohoto moku. Je to sice vysoké číslo, burčák ale často na vinobraní teče proudem. Další informace k programu vinobraní naleznete na webových stránkách.

Prohlédněte si, jak Vinobraní na Grébovce zahajovali:

Fotogalerie
17 fotografií