Lehký beton?

Říkáte si, jak může být beton lehký a zároveň dostatečně pevný? Jednoduše! Lehkost způsobuje přidané keramické kamenivo Liapor (keramzit). Lehký beton tak můžete znát i pod názvy keramzitbeton nebo Liaporbeton. Jeho pevnost a zároveň trvanlivost je stejná jako u běžných betonů. Keramzit ale zásadně snižuje jeho objemovou hmotnost a naopak zvyšuje tepelně izolační vlastnosti. Výčet jeho výhod ale nekončí. Mezi další plusy patří jeho zdravotní nezávadnost, snadná opracovatelnost, mrazuvzdornost, žáruvzdornost apod.

Liapor-MIX lehky beton
Autor: Liapor

Kde můžete lehký beton použít?

Podlahy z Liapor Mixu mají skutečně široké využití a je možné je realizovat na všech místech. Lehký beton můžete využít při rekonstrukci vyrovnávacích vrstev podlah, keramických, trámových a klenbových stropů. Vedle toho ho lze použít jako vrstvu pro podlahové vytápění, jako výplň a vyrovnávací vrstvu konstrukcí a pro ochranu rozvodů inženýrských sítí.  Jediné omezení platí pro rekonstrukce podlah na dřevěných stropech. V těchto případech bude lepší volbou realizace suchých plovoucích podlah s podsypem z kameniva Liapor

Jak postupovat při rekonstrukci lehkým betonem


1. Před pokládkou Liapor  Mixu je nutné povrch dobře očistit a lehce zvlhčit. Penetrace je nutná pouze u výrazněji poničených povrchů.

2. Suchou směs smíchejte podle návodu s vodou. Míchat lze ručně i v míchačce. Použijeme-li rychlostní vrtačku, je nutné nastavit nízké otáčky, jinak hrozí znehodnocení směsi.

3. Vzniklý beton lijeme na podklad a upravujeme podobně jako běžný beton - stahovací latí a běžným zednickým hladítkem. Doporučená minimální výška nanášené vrstvy je 5 cm.

Urovnáme zednickým hladítkem
Autor: Liapor

4. Lehký beton nepraská, proto nejsou třeba dilatační spáry. Také se výborně pojí s dalšími materiály i s vrstvami zpracovanými v předchozích dnech. 

5. Práci neodkládejte. Směs je rychleschnoucí.

6. Podlaha bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů v závislosti na stavu stavby, teplotě, vlhkosti, větrání apod.

7. Na aplikovaný Liapor Mix je nutné položit roznášecí vrstvu betonového potěru nebo mazaniny o tloušťce minimálně 40-50 mm (nejlépe vyztuženou jemnou ocelovou síťovinou). Následně např. samonivelační stěrku a na závěr finální vrstvu (dlažbu, koberec, linoleum, vinyl, atd.). 

Upravíme do požadované výšky stahovací latí
Autor: Liapor

Kde seženete Liapor Mix?

Směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix 30 l (20 kg) zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK po celé ČR.