Obtíže pohybového aparátu jsou nejčastěji spojovány s dlouhodobým sezením, které je typické pro mnoho profesí, ale i pro trávení volného času současné populace. Z práce domů, k počítači, tabletu, televizi – znáte to. Trávíte-li v sedavém zaměstnání většinu svého dne, tak hrozí strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. „K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Obtíže se mohou zhoršovat, k bolesti se často přidává také brnění nebo necitlivost horních končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy,“ dodává MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Nejen sezení však ničí tělo.

KDYŽ VOLÁTE
„Kromě sedavého zaměstnání hrozí zdravotní komplikace i z přílišného používání chytrých telefonů. V průměru strávíme nad telefonem ohnutí v nepřirozené poloze dvě až čtyři hodiny denně, a to s sebou přináší velkou zátěž na náš pohybový aparát v podobě špatného držení těla či bolestí krční páteře,“ varuje Michaela Tomanová.

SMS JAKO EPIDEMIE
To ale není všechno. Pokud jste se kvůli tomu rozhodli, že přestanete volat a začnete posílat krátké textové zprávy, pozor, je to z deště pod okap. „Na vzestupu je nová zdravotní epidemie, tzv. esemeskový syndrom nebo též syndrom esemeskového krku – text neck,“ říká lékařka. I ten je způsoben nepřirozenou polohou těla v situaci, kdy píšete zprávy. Co s tím?

UŽITEČNÉ APLIKACE
K léčbě potíží způsobených tímto technickým a technologickým pokrokem lze použít opět moderní technologie a ze škodičů v podobě chytrých telefonů udělat lékaře. Není to těžké, stačí využít některou z vhodných aplikací, které jsou k tomu určené. Právě proti syndromu esemeskového krku může pomoci např. The Text Neck Indicator. Aplikace Move It nebo Stand Up! vás zase i při sedavém zaměstnání donutí k pohybu. A třeba Office Yoga poradí praktická cvičení, která můžete hravě provádět i v práci u stolu.