To potvrdila i Štěpánkova manželka, herečka Jaroslava Tvrzníková. „Nejdříve mu operovali rakovinový nádor na krku. Při druhé operaci mu vzali ledvinu,“ prozradila po manželově smrti Tvrzníková MF Dnes s tím, že po poslední operaci herce trápily nohy. „Měl s nimi velké problémy. Chodil o berlích,“ dodala vdova s tím, že manžel kvůli bolestem ležel nedávno i na neurologické klinice, ani tam mu však nedokázali pomoci a poslali ho domů.

Bolesti prý šly od nervů do kyčlí, nelepšily se a ve finále už prý zřejmě byly nad Štěpánkovy síly. „Martin mě do svých potíží příliš nezatahoval, nesvěřoval se. A já ho nechtěla svou lítostí oslabovat. Jeho to ale trápilo silně. Byl bez pohybu, nemohl toho už mnoho dělat. Ani věci, na které se obvykle moc těšil.“

Štěpánek se zřejmě domníval, že jde o metastázy. Alkohol mu navíc zničil slinivku a játra. Herec se nechtěl dočkat toho, že zůstane bezvládně v bolestech ležet, až bude na obtíž. Určitě se mýlil. Ostatně se svým bratrem Petrem byli jako dvojčata. „Narodili jsme se jen rok po sobě,“ řekl Petr. Je zdrcený žalem. Nikdy by bráchu nenechal ve štychu.

Ale Petrův starší bratr byl už pevně rozhodnutý. Podle všeho to byl strach z pomalého umírání, z bezmoci a krutých bolestí, co dohnalo Štěpánka až k sebevraždě.

O lidech, kteří kvůli bezvýchodné životní situaci zvolili sebevraždu, mluvil s uznáním. „Naprosto to chápu. Nelze se jim vůbec divit. Například s eutanazií hluboce souhlasím,“ zdůraznil Martin v jednom z rozhovorů.

Zvolil stejný odchod ze světa jako třeba herec Vlastimil Brodský (†81) nebo skladatel Karel Svoboda (†68).

Fotogalerie
14 fotografií