Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Inkluze ve školství je demencí, míní 37 procent Čechů. Valachová to schytala

Ministryně školství Kateřina Valachová
Ministryně školství Kateřina Valachová  (Autor: Alexandr Malachovský)
Autor: val - 
12. září 2016
09:25

Na zavedení inkluze do českého školství se občané příliš netváří. Vyplynulo to z průzkumu agentury SC&C, která nechala respondenty hodnotit jednotlivé výroky politiků nebo komentátorů na toto téma. Lidé se například přikláněli k tvrzení, že inkluze je „stejná demence“ jako rušení inkubátorů pro novorozence.

„Školskou inkluzi vnímá česká společnost velmi rozporuplně a spíše s despektem,“ komentovali výsledky průzkumu jeho autoři. Podle nich se také zejména ukázalo, že veřejnosti chybí relevantní informace k tomu, aby zaujala jasný postoj. „Téměř ve všech zkoumaných výrocích se zhruba třetina respondentů uchýlila k odpovědi ‚nevím‘,“ poukázali autoři.

Například s výrokem, že „inkluze ve školství je stejná demence jako zrušit novorozencům inkubátory“, souhlasilo 37 procent dotázaných, stejný podíl jich uvedl, že neví, a 26 procent výrok odmítlo. Naopak s tvrzením, že zaváděnou inkluzí doháníme to, co školství dětem, učitelům a rodičům dlužilo, většina respondentů (37 procent) nesouhlasí, zatímco 16 procent jej kvituje. Téměř polovina však nebyla schopná jej posoudit.

Průzkum zejména ukázal, že veřejnost nemá k tématu inkluze dostatek relevantních informací. (ilustrační foto) Průzkum zejména ukázal, že veřejnost nemá k tématu inkluze dostatek relevantních informací. (ilustrační foto) | Zbyněk Schnapka

Kritika se snesla také na samotnou ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). „Společnost rozděluje na tři tábory, z nichž zdaleka největší je ten, který neví, jak se k její práci postavit. Je tedy více než zřejmé, že míč je v tomto případě na straně ministerstva školství, které by mělo veřejnosti umět vysvětlit své kroky podstatně lépe, než je tomu v současnosti,“ stojí v závěrech šetření.

S tím, že Valachová pokračuje v rozvracení českého školství, souhlasilo 22 procent lidí, 26 procent lidí si to nemyslí a 52 procent uvedlo, že neví.

Video se připravuje ...
Další videa