Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dodavatelé plynu opravdu zlevňují, tlak Blesku zabírá

Boj Blesku proti závratným maržím dodavatelů plynu má konkrétní výsledky.
Boj Blesku proti závratným maržím dodavatelů plynu má konkrétní výsledky.  (Autor: Karel Kopáč, archiv)
Autor: kon - 
10. září 2016
08:00

Boj Blesku proti závratným maržím dodavatelů plynu má konkrétní výsledky. Největší hráči se sice ještě pořádně nerozhoupali, ale někteří dodavatelé už zlevňují. Například Moravské naftové doly (MND). Jak daleko jsou od indikativních cen určených Energetickým regulačním úřadem (ERÚ)?

Deník Blesk už od ledna v desítkách článků šije do dodavatelů plynu, kteří mají drze vysoké marže. Plyn levně nakoupí, a pak ho někteří třeba i se 140procentní přirážkou prodají koncovým zákazníkům – tedy obyčejným lidem. Prezident Miloš Zeman to dokonce otevřeně označil za lichvu!

Na konci srpna pak zakročil i Energetický regulační úřad (ERÚ). Jeho šéfka Alena Vitásková zveřejnila takzvanou indikativní cenu. Tedy cenu, kterou by měl koncový zákazník zaplatit za 1 MWh plynu. „Jde o jakési vodítko pro lidi. To aby věděli, kolik by správně měli platit, a mohli s dodavateli vyjednávat,“ řekla Vitásková.

Jednou z firem, které oznámily zlevnění, jsou právě MND. V březnu šly s cenami dolů o sedm procent, od září o dalších šest. „V nastávající topné sezoně tak budeme dodávat plyn o 13 procent výhodněji,“ oznámil Jan Sýkora, ředitel marketingu MND.

Podle výpočtů Blesku se například u nejčastějšího typu spotřeby označeného jako Vaření stále ještě k indikativním cenám zdaleka nedostanou, naopak v ostatních tarifech už při vyšší spotřebě může cena klesnout i pod hranici od ERÚ.

Jak se blíží ceny Moravských naftových dolů k indikativním? Jak se blíží ceny Moravských naftových dolů k indikativním? | archiv Blesku

velka_0 ( 10. září 2016 12:11 )

Místo tabulky MND jste měli říct, novináři, "slavné" paní Vitáskové kolik navrhla Kč/MWh a obratem uvést seznam dodavatelů a jejich ceny.

ivoadler ( 10. září 2016 11:53 )

Už mně ty neustálé kontroly se rou. Jednou je to kotel, podruhé komín, potřetí reflexní prvky, počtvrté lékárnička a na všechno je hned pokuta. Jděte do pr dele.

istyl ( 10. září 2016 10:40 )

Místo reklamy MND, jste se měli radeji objektivne nabidnout cenovou kalkulačku plynu....ale tam by zase lide zjistili, ze MND nejsou zas az tak levni

Zobrazit celou diskusi