Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brusel rozdá uprchlíkům v Turecku platební karty s penězi. A „nášup“ každý měsíc

Autor: ČTK, mb - 
9. září 2016
15:01

Evropská unie rozdá uprchlíkům v Turecku debetní karty, na kterých bude dostatek peněz, aby si zaplatili ubytování, jídlo a další potřeby pro své rodiny. Každý měsíc pak budou běženci dostávat od EU další finance. Samotná Ankara však kvůli penězům natahuje ruce po EU také. Chce prý rychlejší přidělování finanční pomoci, kterou jí Unie slíbila na řešení migrační krize.

„Uprchlíci, kteří potřebují humanitární pomoc, dostanou elektronickou debetní kartu,“ prohlásil na tiskové konferenci v Brusel evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianides (58). Program by se měl týkat zhruba jednoho milionu běženců, kteří jsou nyní v Turecku. Celkem se Ankara stará o tři miliony přistěhovalců.

Eurokomisař: Pošleme jim peníze každý měsíc

Kolik každá rodina přesně dostane, komisař neprozradil, ale evropské daňové poplatníky humanitární pomoc vyjde na 348 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy Kč).

„Každý měsíc jim budeme posílat peníze na kartu. Samozřejmě si budou moci koupit, co potřebují, zajistí tak jídlo a ubytování pro své rodiny. Děti už nebudou nuceny pracovat, ale budou moci chodit do školy,“ prozradil detaily finanční pomoci komisař Stylianides.

Turci chtějí po Unii miliony rychleji

Brusel již přitom slíbil pomoc až za šest miliard eur (162 miliard Kč) a zrušení víz pro Turky pro cesty do Evropy výměnou za pomoc se zvládáním migrační krize. Původně dohodnutý termín pro bezvízový styk byl začátek července, ale pokud Ankara splní 72 podmínek.

Turecko tvrdí, že požadavkům již vyhovělo. Bruselu se nelíbí mimo jiné turecké protiteroristické zákony či spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

O nových tureckých požadavcích informoval po jednání s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou (43) a komisařem pro rozšíření Johannesem Hahnem (58) to dnes na tiskové konferenci řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu (48)

Komisař Hahn dnes na tiskové konferenci v Ankaře uvedl, že věří v dohodu s Tureckem o bezvízovém styku. Načasování ale podle něj závisí na Turecku. Mogheriniová v této souvislosti podle médií také řekla, že EU bude v jednání o bezvízovém styku s Ankarou pokračovat.

Řecko vrátilo do Turecka první žadatele o azyl

V souvislosti s Tureckem pak v pátek došlo i na to, že Řecko dnes vrátilo do Turecka první odmítnuté žadatele o azyl v rámci letošní migrační dohody EU s Turky.

Jedná se o čtyři Pákistánce a jednoho Egypťana, informoval dnes odbor pro migraci řeckého ministerstva vnitra. Řecko od jara už poslalo zpátky do Turecka asi 500 uprchlíků nebo migrantů, kteří o azyl v zemi ani nezažádali – převážně v naději, že tak učiní až v jiném evropském státě, do kterého by se radši dostali.

Dohoda EU s Tureckem o možnosti vracení lidí platí od 20. března. Po tomto datu do Řecka dorazilo dalších více než 13 tisíc lidí, z nichž většinu se úřady snaží držet na ostrovech na východě Egejského moře, kam se uprchlíci dostávají z Turecka nejdříve.

Dalších více než 50 tisíc migrantů a běženců uvázlo v kontinentálním Řecku poté, co od března pro ně Makedonie uzavřela hranice. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes mezitím oznámila, že od začátku roku zařídila dobrovolný návrat 4285 těchto cizinců, zejména Afghánců a Iráčanů.

Řecko se je snaží dostat do zbytku zemí EU na základě přerozdělovacích kvót dohodnutých členskými státy, a to přes odpor Česka, Slovenska a Maďarska. Do poloviny srpna přesídlili do ostatních států EU z Řecka a Itálie sotva čtyři tisíce lidí.