Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dárek Facebooku českým vědcům: Superpočítač bude zkoumat umělou inteligenci

Autor: David Budai - 
11. září 2016
06:11

Dvě české univerzity se budou podílet na unikátním výzkumu umělé inteligence, který organizuje firma Facebook. Češi se dostali do skupiny 15 elitních vědeckých týmů z Evropy, kterým Facebook pošle supervýkonné počítače. Na něm vědci provedou náročné výpočty, které by mohly pomoci třeba při rozpoznávání řeči nebo v diagnostice nemocí.

Přístroj, který ovládá metody umělé inteligence, by mohl být při některých vyšetřeních lepším diagnostikem než samotný lékař. Například pokud jde o rozpoznávání chorob oční sítnice. Lékař zdaleka nezná všechny případy onemocnění, které se ve světě vyskytly, počítač však ano. A díky tomu může u pacienta odhalit i problém, který by při běžné diagnostice unikl.

I v takových případech rozvoje medicíny může pomoci výzkum umělé inteligence, který budou provádět dvě české univerzity, pražské ČVUT a brněnské VUT. Právě ony byly vybrány do speciálního projektu pro výzkum umělé inteligence, který financuje firma Facebook. Celkem 15 vědeckým týmům z devíti evropských zemí pošle výkonné superpočítače, aby na nich prováděly svůj výzkum. A hned dva z toho zamíří do Česka.

„Je to velká čest, že si nás vybrali. Jde o jednu z prvních firem, které něco takového dávají, a další určitě budou následovat. V Americe jsou takové dary a podpory častější, ale v Česku jde o něco zcela unikátního,“ řekl Blesk.cz Pavel Ripka, děkan fakulty elektrotechniky ČVUT. Čeští vědci mají podle něj dlouhodobě nedostatek financí a díky tomuto kroku se dostanou k výpočetnímu výkonu, o kterém by jinak mohli jen snít.

Supervýkon pro vědce i studenty

Malý superpočítač umožní zrychlit výzkum umělé inteligence, který už na univerzitě probíhá. „Jako kdybyste museli sbírat data po republice, a namísto silnic jste začali jezdit po dálnici,“ popisuje Jiří Matas z Centra strojového vnímání Katedry kybernetiky ČVUT, které projekt získalo.

Pražští vědci se specializují třeba na vyhledávání v obrazových databázích nebo na rozpoznávání obličejů. Naproti tomu brněnští kolegové se zaměřují především na rozpoznávání řeči. „Jsou to dvě velké oblasti umělé inteligence. Pokud si řekneme, že umělá inteligence je mozek, pak potřebujete oči a uši,“ vysvětluje Matas.

Výkonný počítač bude umístěn přímo na univerzitě a půjde o výkon, který by si univerzita za běžných okolností nemohla dovolit. „Na začátku jsme vedli diskusi o tom, jestli máme vůbec dostatečnou instalaci, abychom takto výkonný počítač mohli napájet,“ popisuje úsměvnou situaci Matas. Počítač zřejmě bude k dispozici i studentům, kteří na něm budou moci provádět své náročné výpočty.

Facebook nechává volné ruce

Důležité podle Matase je, že Facebook nebude univerzity nijak úkolovat, ale nechá jim ve výzkumu volné ruce. Až v případě, že se týmu vědců podaří přijít se zajímavou myšlenkou, může se firma dalšího vývoje zapojit a podpořit ho.

A co z toho bude mít Facebook? Především to, že může výsledky výzkumu využívat pro své potřeby, například k analýze nebo zpracování svých dat o uživatelích a jejich chování. Díky tomu, že jim lépe porozumí, může na nich více vydělávat, třeba prodejem reklamy. Výsledky výzkumů českých univerzit i dalších vědeckých týmů však budou veřejné. Využít je mohou například malé start-up firmy nebo automobilky k vývoji vozidel jezdících bez řidičů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi