Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec mlsání, inkluze i povinné plavání: Co chystají na školáky?

  • Autor: ČTK,ula - 
    2. 9. 2016
    05:00

    Nový školní rok přinese zásadní změny. Platy učitelů porostou a v platnost vejde bouřlivě diskutovaná novela o inkluzi. Ze škol by měly zmizet automaty s nezdravými pamlsky a děti čeká povinné plavání.

  • 1.Vyšší platy učitelům

    Zásadní změnu přináší zvýšení platů učitelů. O šest procent se zvýší tarifní platy, zbytek dostanou ředitelé na odměny pro učitele. Učitelé s praxí do šesti let by si měli v tarifu polepšit přibližně o 1300 korun měsíčně. U učitelů s delší praxí by to mělo být 1500 až 1600 korun měsíčně. Bude také zaveden nový platový stupeň pro začínající učitele, kterým se zvýší plat už po dvou letech. Platy porostou nejen učitelům, ale také dalšímu personálu ve školách. Nepedagogickým pracovníkům porostou platy o pět procent, z toho čtyři budou mít zajištěny v tarifech.

     

    Celkově i s netarifními složkami platu, jako jsou příplatky a odměny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat zhruba o 2000 korun víc, v základních školách o 2300 korun, ve středních školách pak o 2400 korun. Asistenti pedagogů by mohli mít od září 1340 korun navíc.


    Náklady na zvýšení platů ve školství přijdou podle předlohy ministerstva práce a sociálních věcí od 1. září do konce roku na zhruba 1,4 miliardy korun, z toho nepedagogičtí pracovníci dostanou navíc 187 milionů. V příštím roce bude navýšení znamenat vyšší nároky na státní rozpočet ve výši 4,2 miliardy korun, z toho půl miliardy bude určeno na navýšení platů nepedagogických pracovníků.

    Vyšší platy učitelům Vyšší platy učitelům | Profimedia

  • 2.Inkluze


    Od září se také změní přístup k inkluzi v souvislosti s novelou školského zákona, o které se v uplynulých měsících bouřlivě diskutovalo a proti níž vystupoval i prezident Miloš Zeman. Nic nenasvědčuje tomu, že by novela měla přinést převratné změny hned na začátku září.


    Hromadný přesun handicapovaných dětí ze speciálních do běžných škol nenastane. Většina zdravotně postižených nebo jinak znevýhodněných dětí se v běžných školách vzdělává již nyní, mají na to nárok od roku 2005. Výjimkou jsou jen děti s lehkým mentálním postižením, které se vzdělávají převážně odděleně.

     


    Měla by se ale zlepšit podpora pro děti s handicapem, které už v běžných školách jsou. Novela financování podpůrných opatření definuje jako nárokové, takže školy by měly peníze dostávat ze státního rozpočtu.

     


    Doporučení podle nového systému začnou poradny vydávat po 1. září. Bude následovat dvouleté přechodné období, kdy budou ještě platit i současná doporučení. Děti se budou vyšetřovat postupně. Jak budou nová pravidla ve školách fungovat a jak ovlivní fungování současných praktických škol, které vzdělávají převážně lehce mentálně postižené děti, se ukáže časem.

    Ministryně školství Valachová Ministryně školství Valachová | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

     

  • 3.Povinné plavání

    I když se konečná podoba návrhu ještě dokončuje, příští školní rok bude povinná výuka plavání a navíc bude zdarma. Na ministerstvu je na to zatím vyčleněno 52 milionů korun.

     

    „Jsem ráda, že se nám podařilo sehnat finanční prostředky pro zajištění povinné výuky plavání pro první stupeň základní školy, a každé dítě tak od září 2017 plaveckou průpravou projde bezplatně,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSS) pro server Aktuálně.cz.

    Povinné plavání bude zdarma. Povinné plavání bude zdarma. | Profimedia

  • 4.Už žádné pamlsky z automatů

    Podle ministryně školství Kateřiny Valachové je škola spoluodpovědná za vytváření zdravého životního stylu dětí a mládeže, a proto bylo nutné přistoupit k zásadnímu řešení. Skoncovat s prodejem cukrovinek ve školách.



    „Děti snadno podléhají svodům reklamou podpořených produktů – většinou nezdravých – anebo se nechají ovlivnit komunitou spolužáků. S nápadem se nedá než souhlasit,“ chválí snahu fitness trenér a kouč David Huf.

     

    Co by se v bufetech prodávat nemělo?

    • Solené brambůrky a tyčinky
    • Veškeré potraviny obsahující kofein, s výjimkou čaje
    • Energetické nápoje
    • Cukrovinky s obsahem transmastných kyselin – šlo by například o tyčinky jako Mars, Snickers, Fidorka či Tatranka, dále bagety nebo balené plněné croissanty a podobně

     

    A co by se prodávat mělo?

    • Nezpracované ovoce a zelenina
    • Skořápkové plody
    • Olejnatá semena nebo luštěniny a výrobky z nich bez přidané soli a cukru
    • Mléčné výrobky s obsahem tuku do 3 %
    • Nápoje a pečivo s omezeným množstvím soli, tuku a cukru

     

     

    Otázkou je, kdy začne vyhláška platit. Původně měli žáci přijít o brambůrky a sladkosti toto září, ale vyhláška se zdržela na ministerstvu zdravotnictví.

    Konec nezdravým pamlskům ve školách Konec nezdravým pamlskům ve školách | Shutterstock

  • 5.Připravné třídy a nová přijímací řízení

    Ve školství se chystají také další novinky:


    Přípravné třídy

     Lze do nich nově zařadit i dítě bez sociálního znevýhodnění, pokud to školské poradenské zařízení doporučí, tedy shledá, že zařazení do této třídy vyrovná vývoj dítěte.
    Mohou je nově zřizovat i církevní základní školy, pokud získají povolení ministerstva. Přednostně se do nich přijímají děti s odkladem školní docházky.



    Maturitní zkouška
     
    Pokud se v profilové části maturity konají 3 povinné zkoušky, může ředitel školy stanovit, že lze jednu konanou z cizího jazyka nahradit výsledkem úspěšně vykonané standardizované zkoušky z tohoto cizího jazyka doložené jazykovým certifikátem. Totéž může ředitel stanovit pro jednu nepovinnou zkoušku profilové části.



    Přijímací řízení na VOŠ

    Nově ředitel školy zveřejňuje seznam přijatých uchazečů a vydává rozhodnutí o nepřijetí do 7 dnů po konání přijímací zkoušky (pokud se nekoná, tak po stanovení výsledků přijímacího řízení).

    Vyšší platy, inkluze a povinné plavání: Co všechno přinese nový školní rok? Vyšší platy, inkluze a povinné plavání: Co všechno přinese nový školní rok? | Profimedia


  • 6.A kdy budou prázdniny?


    Školní rok skončí 30. června 2017. Školákům ho přeruší několikery prázdniny. Podzimní jsou naplánovány na 26. a 27. října, vánoční začnou 23. prosince a potrvají do 2. ledna. Po jednodenních pololetních prázdninách, které připadají na 3. února, bude následovat šest týdnů, kdy se budou podle bývalých okresů střídat týdenní jarní prázdniny. Velikonoční prázdniny připadnou na 13. a 14. dubna.

    A kdy budou prázdniny? A kdy budou prázdniny? | Shutterstock




zednik ( 2. září 2016 10:58 )

Povinné plavání je objevení Ameriky. Chodit do školy začíná být fakt věda ,kterou se někdo dobře živí... Když čtu ty "vzácné rady" pro rodiče prvňáků tak se musím smát.

petr11 ( 2. září 2016 10:21 )

.....a já stále tvrdím,že za komoušů se učilo lépe

Zobrazit celou diskusi