Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy se musí povinně doznat k nevěře a „kukaččím dětem“. Němci to uzákoní

Autor: ČTK - 
31. srpna 2016
14:45

Německé ženy, které zplodí dítě s někým jiným než se svým partnerem, budou muset s pravdou ven a partnerovi na jeho žádost říct, kdo je skutečným otcem dítěte, případně s kým v době početí měly sex. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila německá vláda. Norma, která ještě musí projít parlamentem, má podle kabinetu posílit práva domnělých otců.

Matka dítěte má povinnost třetímu, který dítě jako otec zaopatřuje, na jeho žádost sdělit, s kým byla v době početí,“ píše se v návrhu zákona, který vypracovalo ministerstvo spravedlnosti.

Výjimek má být jen minimum. „Jen pokud budou existovat závažné důvody proti tomu, aby matka určila biologického otce, bude mít matka právo ho zamlčet,“ uvedl ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Takovou výjimku by ale musel schválit soud.

Zákon má domnělým otcům zjednodušit vymáhání prostředků, jež investovali do dětí, které ve skutečnosti nejsou jejich. Vyplacení příslušného obnosu za dobu až dvou let pak mohou vymáhat na biologickém otci dítěte. Zároveň musí úspěšně své otcovství napadnout. K tomu dostačují už současné zákony.

Dvouletou lhůtu, v níž je možné prostředky po biologickém otci vymáhat, zdůvodnil Maas tím, že by se rodinný život neměl rozvracet řadu let dozadu.

Ministerstvo spravedlnosti připravovaným opatřením reaguje na verdikt ústavního soudu z února loňského roku. Soudci tehdy stanovili, že je nutné přijmout nový zákon, jinak není možné matky s ohledem na jejich osobnostní práva nutit, aby řekly, kdo je biologickým otcem dítěte.

Kolik takzvaných kukaččích dětí v populaci žije, se jen těžko zjišťuje. Podle odhadů jich může být až deset procent.

namoroman ( 31. srpna 2016 16:50 )

Matka je vždycky jistá ! Otec má jistotu jedině až po testech DNA. Bylo to v životě nespravedlivé. Dnes budou muset přijmout takové zákony všechny státy. Takové kukaččí dítě je pro mnoho otců šok ! Jenže mít jistotu a vědět, že dítě které živím a vychovávám je opravdu moje, to je ještě zatím luxus. Pominu "otce", kterým to nevadí (mohou mít hodně důvodů) a ti nemají asi ani zájem to zjišťovat. Kdežto ti otcové, kteří to chtějí vědět by to měli mít standardně dostupné ! Ženy toho hodně zneužívaly a asi ještě zneužívají.

namoroman ( 31. srpna 2016 16:39 )

Ty jsi asi vůbec nepochopil(a), o čem ten článek je !

andorea ( 31. srpna 2016 15:25 )

Kravina. A chlap bude taky muset povinně přiznat nevěru, když se ženská zeptá? Pokud má chlap pochybnosti, má si udělat test DNA!

Zobrazit celou diskusi