Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Míříte do Indie? Zapomeňte na sukni, varují úřady kvůli častým znásilněním

Autor: mb - 
30. srpna 2016
21:17

Ženy, které plánují dovolenou v Indii, by rozhodně neměly nosit sukně. Také by neměly chodit v noci po ulicích samy a naopak by si měly vždy vyfotit poznávací značku taxi a poslat přátelům ještě předtím, než do auta nasednou. Takové doporučení vydal ministr pro turismus Maheš Šarma (56). Upozornil tak na nebezpečí sexuálního násilí, které je bohužel v Indii velmi rozšířené.

„Jedná se o maličkosti, jako například nechodit v noci sama po malých městech nebo nenosit sukni a také by měly vždy poslat foto poznávací značky taxi přátelům, předtím než do auta nasednou. V zájmu vlastní bezpečnosti by cizinky neměly nosit krátké šaty nebo sukně… Indická kultura se od té západní velmi liší,“ varuje indický ministr turismu Maheš Šarma.

Sexuální násilí na ženách je v Indii obrovský problém. Výjimkou nejsou ani skupinová znásilnění. Za všechny případy připomeňme brutální znásilnění studentky Jyoti Singh (†23) v roce 2012, která cestovala v privátním minibuse se svým kamarádem. Toho šest mužů zmlátilo do bezvědomí a následně dívku znásilnilo. Dle lékařské zprávy ženu také bili železnou rezavou tyčí, kterou studentce následně strkali do vagíny. Bezvládné tělo Singh pak pohodili u cesty, dívka na následky zranění zemřela.

Případ vyvolal v zemi obrovskou vlnu nevole a politici zpřísnili zákony postihující sexuální násilí. V praxi se ale nic nezměnilo. Letos v březnu byla opět v minibuse hromadně znásilněna 28letá matka, její 14denní miminko řádění deviantů nepřežilo. Útoku přihlížela teprve 3letá dcerka oběti.

Cílem útočníků ale rozhodně nejsou „jen“ místní ženy. Letos byla v Himálaji hromadně znásilněna turistka z Izraele. V Indii ovšem byly napadeny i ženy z USA, Evropy či Ruska.

Situace je natolik vážná, že například britské ministerstvo zahraničí radí svým občankám, aby „se vyhýbaly osamělým místům, včetně pláží, a to i ve dne, pokud jsou samy“.

I Česká republika vydala podobné varování pro ty, kteří prahnou po krásách Indie. „Od konce roku 2012 roste v Indii rapidně počet nahlášených případů znásilnění, které v několika případech postihlo i turistky z Evropy. Proto doporučujeme cestovatelkám dodržovat místní zvyky v oblékání, vyhýbat se opuštěným místům a pokud možno necestovat bez doprovodu veřejnými dopravními prostředky, zejména ne v noci,“ píše se na stránkách českého ministerstva zahraničí.

prycsnima ( 31. srpna 2016 00:56 )

 Fuj.Indie.Smrad a špína.

Zobrazit celou diskusi