Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stop předraženému plynu? Vitásková chce cenový strop a krotit „divoký trh“

Autor: ČTK - 
30. srpna 2016
12:43

Energetický regulační úřad (ERÚ) začíná stanovovat takzvané indikativní ceny plynu. Domácnostem mají pomoci s orientací v cenových nabídkách jednotlivých dodavatelů. Na úterní tiskové konferenci to oznámila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Ceny budou stanovovány čtvrtletně, pro dodavatele závazné nebudou. Podobné kroky úřad podle ní chystá u cen elektřiny. O nehorázných maržích dodavatelů plynu Blesk informuje už od ledna.

Podle Vitáskové může zavedení indikativních cen přinést úspory v cenách, které domácnosti za plyn platí. „V případě, že jsou obchodníci na hranici svého ceníku, tak by se ve vztahu k indikativní ceně jednalo o úsporu několik miliard korun, řádově pět až osm miliard Kč,“ uvedla Vitásková.

ERÚ zjistil, že například u domácností, které využívají plyn na vaření, splňuje indikativní cenu pouze pětina cenových nabídek dodavatelů. Vitásková ale upozornila na to, že ERÚ má přístup pouze k ceníkům jednotlivých společností, které stanovují maximální cenu komodity. „Všichni obchodníci mohou být (v konkrétních smlouvách se zákazníky) hluboce pod těmito ceníky,“ podotkla.

Divoký trh

Vitásková dále uvedla, že ERÚ osloví ministerstvo průmyslu, aby upravilo energetický zákon a umožnilo úřadu uplatnit dočasnou regulaci v případě zjištění cenových anomálií na trhu. O opětovné zavedení regulovaného trhu ale podle ní nepůjde. „Sofistikovaná kontrola divokého liberalizovaného trhu je určitě pro konečného spotřebitele výhodou,“ řekla.

V Česku je zhruba 2,84 milionu odběratelů zemního plynu. V letošním prvním pololetí se v ČR spotřebovalo 4,3 miliardy metrů krychlových plynu. Meziročně se tak spotřeba prakticky nezměnila, nárůst činil 0,7 procenta.

Na spotřebě mají tradičně největší podíl velkoodběratelé. Podle ERÚ v pololetí spotřebovali 1,8 miliardy metrů krychlových komodity, meziročně o 0,7 procenta méně. Spotřeba domácností naopak vzrostla, a to o tři procenta na 1,3 miliardy metrů krychlových.

BLESK BOJUJE ZA LEVNĚJŠÍ PLYN, VŠE K TÉMATU ČTETE ZDE

Za celý rok 2015 Češi spotřebovali 7,6 miliardy metrů krychlových plynu, meziročně o 4,5 procenta více. I tak byla spotřeba druhá nejnižší za deset let, méně plynu se v Česku v posledním desetiletí spotřebovalo právě jen v roce 2014. V letech 2005 a 2006 naopak spotřeba činila více než devět miliard metrů krychlových.

Cenu plynu stanovují převážně dodavatelé, na výsledné ceně pro zákazníky se jejich cenová politika promítá zhruba z 80 procent. Zbylou pětinu tvoří takzvaná regulovaná složka, kterou každoročně stanovuje ERÚ. Patří do ní například poplatky za distribuci nebo přepravu.

Český trh s elektřinou je liberalizován od roku 2006, trh s plynem pak od roku 2007. Od té doby si mohou lidé libovolně vybírat svého dodavatele energií.

Stanovené indikativní ceny plynu pro 4. čtvrtletí roku 2016

Charakter spotřeby domácností Počet analyzovaných cenových nabídek Indikativní ceny (Kč/MWh) Vyhovujících nabídek (v pct.)
Vaření 199 1011 21
Ohřev vody 199 861 31
Vytápění 198 811 31


VÍCE SE ZÍTRA DOČTETE V TIŠTĚNÉM BLESKU!

joudajoudovy ( 31. srpna 2016 07:36 )

naivita one damy je bezbreha....¨ nejdrive bakala a nyni plyn by meli otevrit rajskou branu pro vitaskovou. pokud volic neni zabedneny, jiz nyni vi, ze majetek se z bakaly nedostane, zlorad potrestany nebude a zustane stale vysmaty. zastropovani ceny plynu kazdeho 1/4 roku je zhola populisticke. tomuto muze verit pouze duchem prosty obcan. co nastane den pote, kdy vitaskova stoupi do senatu? se slovy bude reagovat na nemoznost potrestani bakaly a narodu sdeli, ze jeji kompetence na regulacnim uradu skoncily a tudiz cenu energii nemuze ovlivnit. resume - cesky volic bude podveden sliby vitaskove a vse si tvrde zaplati, vcetne skody, kterou bakala zpusobil. v pripade sobotkova planu, ktery chce euro, ceny se prepocitaji na ceny evropske, bez zvyseni platu na unijni. kdyz pripocitame statni vydaje na imigranty, nase usta se budou drit o drdy. vytaskova v bozskem raji, cesky obcan v zapachajici zumpe.

deep_ass_flsting ( 30. srpna 2016 18:14 )

I se svoji vyžranou kamarádkou Nečasovou.

deep_ass_flsting ( 30. srpna 2016 18:07 )

Ta vyhrkaná šeredná ku.nda Vitásková chce hlavně do senátu, proto ty hloupý kecy.

ninga ( 30. srpna 2016 16:26 )

Tahle *** už měla dávno sedět!

eda22 ( 30. srpna 2016 13:28 )

Koukám, náckové od Okamury si v Blesku platí PR. Co odešla Vitásková ničit ERÚ, najednou zapomněla na soudruhy z RWE?

Zobrazit celou diskusi