Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavlína ztracená na Novém Zélandu se znovu smála: Za záchranu zaplatila

Autor: shp - 
30. srpna 2016
09:51

Měsíc strávila v zapadlé chatě v odlehlé a nebezpečné novozélandské přírodě, zatímco její přítel Ondřej (†27) takové štěstí neměl a při túře sklouzl ze srázu a zemřel. Nebýt záchranářů a policie, nemusela by přežít ani Pavlína Pížová (33). Češka si je moc dobře vědoma, že jim vděčí za život. Proto jim z celého srdce poděkovala a věnovala štědrý finanční příspěvek.

Nic nedokáže vyjádřit, jak moc jsem vděčná, že se naše tragédie stala v této oblasti, v níž máte takové odborné znalosti,“ napsala Pavlína policistům a dobrovolné záchranné organizaci Land SAR. Všichni společně spolupracovali, aby ztracenou Češku vypátrali. Nakonec se jim to podařilo díky velkému písmenu H (jako help – anglicky pomoc), které popelem vytvořila do sněhu.

Jsem uchvácena vaší empatií a podporou. Z celého srdce děkuji, Pavlína Pížová,“ dodala Češka ve zprávě adresované svým zachráncům. Oddělení ochrany přírody, které se také zasloužilo o její vysvobození z měsíc trvajícího vězení v divočině, napsala: „Díky za enormní snahu mě zachránit a dostat Ondřeje zpátky k rodině. Děkuji a omlouvám se za všechny potíže, které jsem způsobila.

Svým zachráncům, se kterými se vyfotila, věnovala i peněžitý příspěvek jako díky. Podle webu NZ Herald se jedná o čtyřcifernou částku, což je při přepočtu z novozélandských dolarů na koruny nejméně 17 500 Kč. Možná byla ale ještě štědřejší. Pavlína v úterý odlétá zpátky do Česka. Kdy ale bude přesně doma, není jasné, protože kvůli vzdálenosti a přestupům může cesta trvat i dva dny.

Pavlína a Ondřej se ztratili na konci července na novozélandské stezce Routeburn. Kvůli nepříznivému počasí spadli ze srázu. Zatímco Češka utrpěla zranění, její partner zemřel. Z posledních sil se po dvou dalších dnech doplazila do správcovy chaty, kde měsíc čekala na záchranu. Ta nakonec přišla. Její příběh poté obletěl celý svět. Češi udělali velkou chybu, že o své cestě nikomu neřekli. „Udělali jsme několik chyb,“ přiznala sama Pavlína.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

lynx ( 30. srpna 2016 22:39 )

Jenom se proboha nesmát. Aspoň tak dva, tři roky. Za to se v Česku dává 28 let!!! A taky pozor na štěnice a na telefonování. Jakákoli věta se dá vysvětlit tím "správným" způsobem.

vigela ( 30. srpna 2016 22:28 )

Přesně. Nechápu, jak se mohli vydat na takovou cestu a nikomu neříct, kam jdou.

asijo ( 30. srpna 2016 16:22 )

Zítra otevřu Blesk a babochlap bude určitě na první stránce.

pomoooc-hori ( 30. srpna 2016 16:13 )

Tys někdy něco dělal, kromě dřepění na Blesku, kašpare?

tvujosudzmrde ( 30. srpna 2016 14:27 )

http://www.dluhyreseni.cz/promlceci-doba-u-dluhu/ Základní promlčecí doba u dluhu Promlčecí doba u dluhu je v České republice dle platných zákonů v délce 3 roky. Promlčecí doba u dluhu je tedy poměrně krátká, až po třech letech jsou tedy dluhy promlčené. Samotný dluh však po promlčecí době nezaniká, ale když se dlužník obrátí na soud a vy řeknete, že už uběhla promlčecí doba, tak nemusíte už nic platit. Pokud by jste u soudu však nenamítly, že pohledávka ja promlčená, tak by jste musely dluh uhradit i přes to, že je dluh již plně promlčen. Vymáhání promlčených pohledávek V poslední době se v Česku naplno rozjelo vymáhání promlčených pohledávek. Některé firmy ve velkém zkupují promlečené pohledávky a pak se je snaží vymáhat. Hodně lidí když jim přijde výzva, raději hned zaplatí. I když platit nemusely protože pohledávka byla již promlčená. Firmy vydělávají na tom, že lidé mají nízké právní vědomí. Dejte si tedy na to pozor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání