V Praze postupně přibývá míst, která se snaží každodenní rutinu přeměnit v něco neobvyklého. V minulosti redakce Blesk.cz například upozornila na výstavní kapsli Botanikabinet, která si klade za cíl pomocí výtvarného umění ve vestibulu stanice metra vytrhnout lidi z bezmyšlenkovitého přemisťování se z bodu A do bodu B.

Děti v OC Letňany objevují principy elektrické energie.
Autor: Daniel Vitouš

Dalším takovým prostorem je nyní v Praze „chodba“ obchodního centra. Místo, které návštěvníkům tradičně slouží pouze k přesunutí z jednoho obchodu do druhého, nyní v Letňanech vyplňují zajímavé expozice, díky kterým se lidé při nakupování mají také možnost dozvědět něco nového.

Výstava, která je plná světových, ale také tuzemských vynálezů, a která je rozdělená na celkem osm tematických okruhů, mezi kterými si vybere každý, začala koncem srpna. 

Češi a Slováci samostatně

Každá z expozic je rozdělená do informačních panelů a obrazovek, které poskytují podrobné informace k danému tématu. Na místě se poté vždy objevují praktické ukázky.

Do české expozice návštěvníky vítá robot.
Autor: Daniel Vitouš

České a slovenské vynálezy se nacházejí u jednoho ze vstupů do centra a kromě informačních tabulí zde návštěvníky vítá obrovský robot. Hýbe se přitom a svítí mu oči. Českou stopu ve světě robotiky zde zastupuje Karel Čapek, který celému fenoménu právě slovo „robot“ vymyslel.

Četba nevidomých a mluva němých

Lidé se v centru mohou také naučit základy znakové řeči nebo Braillovo písmo. V sekci, která nese název „Písmo a knihy“ můžete také obdivovat historické psací stroje a další vynálezy, spojené s šířením psaného projevu.

Naučíte se také Braillovo písmo.
Autor: Daniel Vitouš

Dalším výletem do historie je expozice „Egypt“. Nakupující se zde mohou na chvíli zastavit a vrátit se o několik tisíc let do minulosti. Obdivovat tu mohou slavné egyptské sochy a portál, ve kterém ty nejmenší návštěvníky zabaví dva hlavolamy.

Baví vás lékařská věda? Pak jistě potěší informace o historických zdravotnických technikách. Expozici dominuje detailní vyobrazení neuronů v lidském mozku a šroubovice DNA.

Egyptská výstava na návštěvníky dýchne historií.
Autor: Daniel Vitouš

Dopravní unikáty a fenomén elektřiny

Doprava má své zastoupení v široké hale spodního patra obchodního centra. Nachází se zde vzducholoď a ponorka. Do té se mohou lidé dokonce podívat a ovládat v ní několik funkcí.

Hned v sousedství dopravních nadšenců dochází na změnu tématu – na řadu tentokrát přichází elektrická energie. Její vynález změnil celý způsob vedení lidského života. Návštěvníci se na speciálním pultu mohou zkusit dotknout Van de Graaffova generátoru nebo plazmové koule a sledovat, co se stane.

Jednou z největších postav světových vynálezů je dodnes renesanční průkopník Leonardo da Vinci. Také jemu je proto věnovaná jedna z expozic. Zkrátka nepřijdou ani milovníci vesmíru a časomíry. Ti si prohlédnou svítící globus noční oblohy nebo příklady toho, jak se v průběhu věků měřil čas.

Výstava „Vynálezy a objevy, co změnily svět“ bude v Obchodním centru Letňany k vidění až do neděle 18. září.

Prohlédněte si všechny části výstavy o vynálezech v obchodním centru:

Fotogalerie
48 fotografií