Po zkušenostech lidí se zavedením modrých zón v Praze 5 a 6 ve středu minulý týden se snaží Středočeský kraj urychleně jednat o nápravě nastalé situace. Rozšíření zón pro parkování je totiž za dveřmi na Praze 3 a 8, což by naštvalo další desetitisíce lidí, kteří do metropole dojíždějí za prací či příbuznými.

Měsíc na jednání s magistrátem

Plán Středočeského kraje je tak jasný. „Chceme pozastavení zavedení zón placeného stání v dalších částech Prahy,“ řekl pro Blesk.cz Miloš Petera (ČSSD). Otázkou je, jestli na to není až příliš pozdě. Zóny budou rozšířeny už 1. září na Jarov v Praze 3 a od 1. října budou platit na Praze 8. Času tak mnoho nezbývá.

Hejtman se kvůli neutěšené situaci 23. září sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), aby projednali nejen modré zóny, ale také kamionovou dopravu na východě Prahy. Hlavní město chce totiž od nového roku zakázat vjezd kamionů do metropole.

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Středočeského kraje chce pozastavit rozšíření modrých zón v Praze. Tadeáš Provazník

„Chápeme, že takto Praha 5 a 6 postupuje, ale není vyřešena infrastruktura nebo P+R parkoviště, zadal jsem tak požadavek, abych se mohl účastnit jednání Rady pražského magistrátu 6. až 7. září a také s premiérem Sobotkou,“ nastínil Petera své plány na září.

„Obce a městské části nemají vyřešené pozemky. Evidujeme asi 25 projektů ve Středočeském kraji, které by mohly situaci zlepšit. Pokročilé přípravy jsou například v Benešově, Říčanech, Úvalech nebo ve Velkém Oseku.

Více autobusů a vlaků

Možná nejhůře jsou na tom lidé dojíždějící z největšího středočeského města – Kladna. Těch jezdí do Prahy denně i více než deset tisíc. „Nepokrýváme všechny spoje z Kladna, prioritou je pro nás nyní železniční doprava, od září jsme alespoň vyjednali doplnění tří párů autobusů ČASD Kladno pro posílení dopravy,“ říká dále Petera.

Integrace autobusové dopravy Kladenska a Prahy se připravuje na začátek roku 2017, zatím ale není jisté, jak jednání dopadnou.

 

Sejdeme se se starosty kvůli kamionům

Podobně nevyřešená situace na západě Prahy je nyní kvůli možnému omezení vjezdu kamionů i na Praze-východ. „Vnímáme obavy obcí ohledně zamezení průjezdu kamionů Prahou. Musíme hájit zájmy našich občanů. V září máme v plánu se sejít se starosty obcí, kterých by se opatření mohla dotknout nejvíce,“ shrnul nakonec Petera.

Fotogalerie
24 fotografií