Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Náchodskem se šíří smrtící pseudovzteklina: Zákeřná nemoc ohrožuje domácí mazlíčky!

Náchodskem se šíří smrtící pseudovzteklina: Zákeřná nemoc ohrožuje domácí mazlíčky! (ilustrační foto)
Náchodskem se šíří smrtící pseudovzteklina: Zákeřná nemoc ohrožuje domácí mazlíčky! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rc - 
28. srpna 2016
19:54

Na Náchodsku řádí pseudovzteklina! Na pozoru by se měli mít hlavně majitelé domácích mazlíčků. Proti zákeřné nemoci neexistuje žádná obrana a nakažené zvíře umírá do dvou dnů.

Zákeřná pseudovzteklina se objevila na Náchodsku! „Případů bylo šest, byly to lišky. Projevovalo se tam různé stádium toho onemocnění. Od ztráty plachosti, po agonii a poslední liška byla nalezena v oblasti Chrby. Uhynulá s vykousaným místem až na kost. Zhnisaným, což je typický příznak pro tuto chorobu,“ řekl veterinář Slavomír Šticha FTV Prima.  

Město Červený Kostelec zaplavily varovné nápisy, které obyvatele varují před útočící nemocí. Lidé by si tedy měli dát pozor při venčení domácích mazlíčků. Nemoc člověka nenapadá, ale pro zvíře je smrtelná! „Neexistuje proti tomu žádná obrana. Prostě to zvíře je nakažené, je odsouzené k smrti do 48 hodin,“ řekl FTV Prima veterinář Šticha.

„Jsem radši pejska nebrala s sebou a už s ním nechodím. Ono bohužel teda myslím, že se to šíří i tak, že by mohl olíznout moč jejich nebo něco takového,“ říká jedna z obyvatelek postiženého města pro FTV Prima.

„Může se nakazit jednak od moči těch lišek, potkanů. Zvěř vniká třeba i k lidem do zahrad a naprosto jeví ztrátu plachosti,“ řekl FTV Prima veterinář Šticha. Nemoc se také projevuje velkým svěděním.

Zobrazit celou diskusi