Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ztracená Češka Pavlína na Novém Zélandu: Zaplatím za svou záchranu!

Autor: shp - 
28. srpna 2016
19:10

Měsíc v novozélandské divoké přírodě bojovala o holý život, než přišla záchrana. Češka Pavlína Pížová (33) smutní po svém zesnulém partnerovi Ondřeji P. (†27), který na nebezpečností nechvalně proslulé stezce Routeburn přišel o život. Je ale ráda, že byla zachráněna. Svým spasitelům se chce odvděčit.

Nebezpečnost cesty podcenili a krutě na to doplatili. Ondřej dokonce vlastním životem. Pavlína však sedmimetrový pád ze srázu přežila a z posledních sil se doplazila do správcovy chaty u jezera McKenzie, kde celý měsíc čekala na záchranu.

Z krabic na zeleninu si vytvořila sněžnice, aby mohla s omrzlýma nohama chodit. Jakýkoliv pokus dostat se do civilizace byl však marný. Pokaždé se musela vrátit. U chaty vytvořila ve sněhu z popelu velké písmeno H jako help – anglicky pomoc. Díky němu byla zachráněna.

Pavlína ani Ondřej nedbali na varování DOC (Department of Conservation – oddělení ochrany přírody) a vydali se na stezku Routeburn i přes nepříznivé počasí. Navíc nedali nikomu vědět, kam vyrážejí, a nevzali si ani lokátor, který by dokázal určit jejich polohu.

Nakonec to byly DOC a dobrovolná pátrací organizace Land SAR, jež Pavlínu našly a vysvobodily z hororu, který na zasněžené stezce prožila. Češka, která se nyní vzpamatovává z hrůz, které poznala na vlastní kůži, se jim chce odvděčit.

Rozhodla se věnovat peněžní dar Land SAR a DOC jako díky,“ tlumočila přání Pavlíny generální konzulka Vlaďka Kennet, která jí pomáhá s překladem. Češka, která se nyní zotavuje v jejím domově ve městě Glenory, totiž neumí dobře anglicky.

Její svěřenkyně na tom stále není dobře, ale její stav se zlepšuje. „Právě teď toho nemůže moc dělat. Snaží se jen vzchopit a vrátit se do normálu, což pro ni není lehké, ale daří se jí to. Chce se vrátit domů co nejdříve,“ dodala Kennet.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

dietr ( 29. srpna 2016 11:41 )

Snad nebude chtít zaplatit sexem, jak je to dnes v módě, kdo by na to vlez

fotrpjotr ( 29. srpna 2016 03:28 )

Kdy nastupuješ?

sabina.rasovska ( 28. srpna 2016 22:59 )

Ja jsem koukala na to video a jak to, ze kdyz neumi anglicky tak pri cteni toho textu breci v tech mistech kde se to hodi? To teda tomu textu asi rozumi? Hlavne doufam ze to dotahnou do konce a daji nam vedet co se presne stalo a jak. A nepujde to do vytracena 

nezadat1 ( 28. srpna 2016 22:23 )

 Nevím proč by měla platit?Platit by měli ty krávy co lezli do islámských zemí bez mužů.Ta sranda těch pi+čí nás stála 17000000Kč.

zkratous ( 28. srpna 2016 22:02 )

s vysílačkou neuměla,ale čím posílala fotky na svůj FB,naposled 17.7?Bloudila a jako zázrakem našla chatu správce,kde měsíc,jedla,pila a v teple spala Nechápu,proč chtěla bejt zachráněná,až by opad sníh,sešla by z hor sama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání