Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budou čínské a turecké děti pít mléko z Česka? Sobotka hledá náhradu Ruska

Autor: ČTK - 
27. srpna 2016
18:44

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že české mléko by mohlo najít nový odbyt v zemích Blízkého východu nebo v Turecku. Produkce mléka v Česku meziročně stoupla, ale jeho výkupní ceny klesly. Sobotka se domnívá, že nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho budou trvat sankce mezi EU a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště. 

Premiér dnes při návštěvě v zemědělském družstvu v Bernarticích na Písecku řekl, že by se producenti mléka a mléčných výrobků měli zkusit obracet na jiné trhy.

Blízký východ je podle Sobotky možným řešením na trhu s mlékem. „Domníváme se, že bychom mohli využít obchodní vazby, které do tohoto regionu máme, a chceme podpořit možnosti exportu,“ uvedl premiér. Podle něj nelze opomenout, že významným trhem pro české produkty je Německo, kam směřuje velká část mléčných výrobků.

„Mlékárny se orientují, hledají nové trhy a vláda se tomu snaží intenzivně pomáhat. Byl jsem v Číně, kde se podařilo dojednat pro jihočeskou Madetu odbyt pro sušené mléko. Myslím si, že Čína je velký trh, a pokud Madeta uspěje, tak i další mlékárny se mohou přidat,“ uvedl Sobotka. Dodal, že dalším vstřícným krokem vůči zemědělcům je fakt, že státní správa hmotných rezerv začala poprvé vykupovat sušené mléko.

Momentálně je průměrná cena výkupu mléka v Česku přibližně 6,50 Kč za litr. V některých regionech však klesla i pod pět korun. Sobotka uvedl, že náklady zemědělců na výrobu litru mléka dosahují až osmi korun.

Někteří politici vidí řešení v tom, že by skončily sankce mezi EU a Ruskem. Sobotka řekl, že Česká republika je připravena podporovat společný unijní postup, na jehož základě skončily země osmadvacítky obchodovat s Ruskem.

rudyptak48 ( 28. srpna 2016 12:22 )

Je jedno, která strana a který premiér u nás vládne. Prakticky všichni podvádí, kradou, a o tyhle místa usilují jenom proto, že zde mají největší možnosti krást. Takže následující verše platí prakticky pro všechny strany, ale dávám přednost ČSSD, protože ta je teď u koryta: ZLATÁ BULA SICILSKÁ Můj otec měl povolání, splnil svému otci přání. Kudy chodil, tudy krad, byl sociální demokrat. Volby jsou moc užitečná věc, teď je to pan poslanec. Má však velkou motivaci, živit se jen touhle prací. Zná několik známých frází, voliči se před ním plazí. Vždy je zvolen, zas a zas, když nastane voleb čas. Prožít život ve sněmovně, jeho hlavním krédem je. Jeho syn a jeho vnuci, mají podíl z této moci. Tohle křeslo doživotně, někdo jen tak nezíská. Pro poslance naší doby, je to bula sicilská.

makmark ( 28. srpna 2016 10:14 )

 proc ho nenabídne mámě Merkel?. Když se ta stará o hladové migranty, kteří chtějí cucat mlíčko bez práce z německých ceciku. Na tom jsem mohli vydělat. Ať dotuje výkup české nadprodukce pro migranty. Když jinou nadprodukci nám tu vesele léta cpou...

tymitaky ( 27. srpna 2016 21:20 )

Až skončí sankce proti Rusku, budeme čelit dovozu potravin právě z Ruska.

jetotak ( 27. srpna 2016 20:42 )

 Ono to , myslím, ohledně mléka nebude tak žhavé. Číňani, Japonci a vůbec obyvatelé východní Asie kravské mléko moc nekonzumují. Nědělá jim dobře.

mirkli ( 27. srpna 2016 20:09 )

Sobotka, kritizuješ Zemana za ČÍNU, teď s ní sám jednáš. Pěknej zákeřňák Sobotka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa