Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ondra nebyl jediný, kdo Pavlíně zemřel v horách, říká známá ztracené Češky na Novém Zélandu

Autor: mka, haj - 
27. srpna 2016
05:00

Během pobytu na Novém Zélandu se Pavlína a Ondřej rozhodli vyrazit na dobrodružnou túru do hor. Bohužel však přecenili své síly a výlet skončil tragicky. Ondra uklouzl, spadl a zemřel, zatímco Pavlína pak dál bojovala o přežití. Podle přátel a známých české dvojice to však není poprvé, co se mladá žena musela vypořádat s nehodou v horách. Smrt zde prý našli i další její přátelé.

Pavlínu našli záchranáři poté, co měsíc přežívala v chatě na známé novozélandské turistické stezce Routeburn. Zachránilo ji to, že do sněhu vyryla písmeno H (od anglického slova HELP pro pomoc) a to pak zasypala popelem z ohně. Zažila si sice neskutečné peklo, přesto se však nezhroutila.

Možná i díky tomu, že dívka původem z Havířova, která žije v Polici nad Metují, moc dobře věděla, co všechno se může pokazit. „Na horách si uměla poradit, ale počasí je zrádné, to znám z vlastní zkušenosti. Chodila ale třeba na 70 km túry sama a zvládala to,“ prozradila Pavlínina známá z Police nad Metují, která si nepřála být jmenována.

Zprávy z Nového Zélandu ji očividně velmi zasáhly. „Celý den mi z toho není dobře, od té doby, co jsem si přečetla, že na Novém Zélandu našli v chatě Češku, jenom doufám, že to není ona. Muselo to být hrozné,“ svěřila se Blesku. Společně prý ženy často jezdily na kolo a na lyže.

„Když jela na kolo, uměla si ho i sama opravit, na to byla šikovná, manuálně zručná,“ popisovala kamarádku, s níž ji spojovala i samotná vášeň pro dobrodružství. „Obě máme rády hory, i když víme, jak nebezpečné mohou být,“ uvedla žena.

Podle jejích slov Ondřej rozhodně nebyl jediným, koho musela kvůli horám Pavlína oplakávat. „V okruhu našich přátel bylo několik lidí, kdo hory zaplatili životem, nebo se tam vážně zranili, a to byli všechno zkušení horalové,“ posteskla si Pavlínina známá. „Všichni víme, jak je ten život křehký, ale stejně do těch hor jdeme,“ dodala smutně.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

mim33 ( 28. srpna 2016 02:06 )

Možná jsem četl až moc detektivek, ale do hor bych s ní pro jistotu nevyrážel.

kremlole ( 27. srpna 2016 23:15 )

odol ( 27. srpna 2016 20:29 )

hejpockej ( 27. srpna 2016 19:53 )

ano,chudackovy Kramnymu zemrela zena s dcerkou davkou electriky, jaka to nahoda, dokonce dvojnasobna, kdyz s nima byl on zavreny dlouhe hodiny na pokoji, ackoliv on to svadel na otravu. A chudacek misto aby zavolal lekare,tak prvni co udelal kdyz zjistil ze jsou dostatecne"studeny" je ze volal z Egypta Ceske pojistovne pro prachy! Takovy chudacek si jiste zaslouzi od Ceskeho naroda plnou podporu!

zednik ( 27. srpna 2016 13:15 )

Hahaha, oprav si svoji větu, blbečku. Na rozdíl od tebe vím, že zde nejsem v gramatickém kroužku. Asi sis spletl webovky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání