Nejmladší primátor Plzně v historii a na částečný úvazek stále ještě učitel zeměpisu – to je jednička ODS pro letošní krajské volby Martin Baxa. V čele města stál do roku 2014, nyní je druhým mužem Plzně, tedy 1. náměstkem primátora.

Martin Baxa je ženatý, má rád knihy, filmy a architekturu a je také kmotrem tučňáka Humboldtova v plzeňské ZOO. Ostře se vymezuje proti současné krajské vládě ČSSD a KSČM. S komunisty by v případě úspěchu prý rozhodně koalici nesestavoval.

„Pro ODS jako stranu jsou přirozeným koaličním partnerem strany napravo od středu. Nikdy nevstoupíme do koalice s KSČM a v žádném případě nechceme také koalici s těmi, kteří nemají zkušenost se správou kraje, obcí a neustále se rozpadají,“ poznamenal a nepřímo tak naznačil, že ani jednání s hnutím ANO pro něj nebude prioritou. Uskupení Andreje Babiše totiž kandiduje v krajských volbách poprvé.

Jurečko není kmotr

ODS se snaží setřít i v regionech nálepku napojení na tzv. kmotry. Právě za kmotra je ale považován i vlivný podnikatel a člen ODS Roman Jurečko, který působí jako místopředseda regionálního sdružení. Jeho jméno je spojené s trestnou činností (útok na veřejného činitele, jízda pod vlivem alkoholu) nebo zvyšováním mezd ve Správě železniční dopravní cesty i přes nesouhlas vlády. Martin Baxa v tom ale problém nevidí.

„Roman Jurečko není žádným člověkem ve stínu nebo v pozadí,“ bránil svého kolegu bývalý plzeňský primátor. „Není to kmotr, je to politik ODS, který je vystaven stejné veřejné kontrole jako jiní politici naší strany,“ dodal. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Plzeňský lídr ODS Baxa o kmotrech: Přitíží mu ve volbách? Blesk TV

Za špatné silnice může ČSSD, zkrouhla peníze

Na největším problému kraje se paradoxně političtí konkurenti z ODS a ČSSD v Plzni shodnou. Řešení a především vina je ale stále otázkou různých názorů. Podle Martina Baxy z ODS může za špatný stav silnic ČSSD, která je u moci. Nedává prý do dopravy dostatek peněz.

Video
Video se připravuje ...

Největší problém je doprava, souhlasil Baxa (ODS) s ČSSD. Blesk TV

Největším problémem je jednoznačně doprava, zejména kvalita silnic té třetí třídy je někdy doslova zoufalá. ODS v posledním roce své vlády investovala do silnic přes 500 milionů korun, po nástupu vlády sociální demokracie investice šly rapidně dolů. V některých letech nedosáhly ani 100 milionů korun,“ řekl Baxa.

Čtyřicetiletý politik pak čelil dotazu Ilony Jehličkové z TOP 09. Ta se ho ptala na názor na cesty krajských politiků do exotických destinací. Jako příklad uvedla Kazachstán nebo Kubu. „Co nového odtud přivezli?“ zeptala se.

„Upřesním, oč se jedná. Socialisticko-komunistické vedení Plzeňského kraje slibovalo, že výjezdy do velmi vzdálených destinací přinesou investice, pracovní příležitosti, peníze. Těch cest bylo mnoho, zúčastnila se jich většina radních a nepřivezli nikdy nic. Byly to luxusní výlety,“ pustil se do současné krajské koalice.

Na celou odpověď se můžete podívat ve videu. Najdete tam také názor na největší problém kraje i 30 vteřin Martina Baxy, ve kterých se snažil získat voliče na svou stranu:

Video
Video se připravuje ...

Luxusní cesty pro radní? Baxa odpovídal, co přinesly. Blesk TV

Video
Video se připravuje ...

30 sekund Baxy (ODS) Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií