V mnoha ulicích Prahy, kde se ještě v úterý mohlo běžně parkovat zadarmo, platí od středy modré, oranžové a fialové parkovací zóny. Vyznačeny jsou barevnou čárou na silnici – vodorovným dopravním značením a tzv. svislou dopravní značkou. Zastavit se na nich dá jen za poplatek.

Jenže zóna v ulici Pod Drinopolem v Praze 6 dělá zmatek v hlavách nejen řidičů. Jde o jednosměrku, kde místní byli zvyklí parkovat na levé straně. A parkují tak i nyní, když je modrá zóna namalovaná napravo. V místě totiž chybí svislá dopravní značka...

To ale nevadilo strážníkům, kteří za stěrače vozů nasázeli »pokutové« lístky. Jenže mluvčí Prahy 6 Martin Churavý tvrdí, že šoféři pokutu dostat neměli. „Vzhledem k tomu, že na tomto místě chybělo správné značení, řidiči se nedopustili žádného přestupku,“ uvedl pro Blesk.

Proti jeho názoru stojí ministerstvo dopravy. „Dle zákona lze použít vodorovnou dopravní značku samostatně nebo ve spojení se svislou dopravní značkou. Stačí tedy pouze vytyčení vodorovným značením na silnici,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Samotná městská policie se k situaci nevyjádřila. „Veškeré informace obdržíte i s odpovídajícím vysvětlením během zítřejšího dne,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Jan Čihák. Zmatek tak trvá dál.

Jak parkovat v jednosměrce?

Jak se správně parkuje v jednosměrné ulici, když tam není žádné značení? „V jednosměrce je možné parkovat po obou stranách ve směru jízdy s tím, že je potřeba ponechat minimálně 3,5 metru pro bezpečný provoz,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.