Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci se bojí Čečenců: Tisíce se jich hrnou do EU, jsou mezi nimi teroristé?

Autor: mb - 
26. srpna 2016
06:01

Čečenci dělají Berlínu vrásky na čele, do Německa jich proudí přes Polsko tisíce. Od ledna letošního roku počet žádostí, které podali Čečenci, vzrostl o celých 600 procent. Německé úřady se obávají, že mezi imigranty mohou být i sympatizanti Islámského státu.

„Bezpečnostní situace na německo-polské hranici je vážná. Každý den k nám proudí stovky, tisíce lidí, kteří ilegálně překročí hranici z Polska do Německa. Mohou být mezi nimi teroristé. Vůbec nemáme přehled, co se děje,“ varuje šéf německé policejní unie Ernst Walter.

Jelikož mezi Polskem a Německem de facto neexistuje hranice, tato trasa se stala oblíbená pro imigranty z Čečny, kteří jednoduše projedou Rusko a Bělorusko a na hranicích s Polskem pak požádají o politický azyl. Pak už jim nic nebrání, aby se dostali dále do Německa.

I když dle Dublinského pravidla by měl žadatel o azyl zůstat v první zemi EU, kde podal žádost, zákon je migranty naprosto ignorován. V drtivé většině se vyhýbají chudším státům EU a míří dále na Západ.

Dle loňských statistik o azyl po překročení polských hranic požádalo 8 tisíc ruských občanů, 92 procent z nich byli Čečenci. Letos je to za prvních 8 měsíců již 6 100 ruských občanů, v drtivé většině opět obyvatelé Čečny.

Co stojí za náhlým vzrůstem žádostí z Čečenska, je dle odborníků nejasné. Jako možnou příčinu uvádí experti fakt, že vládce Čečenska Ramzan Kadyrov vyhlásil „válku“ sympatizantům Islámského státu. V řadách teroristů v Sýrii a Iráku bojují stovky až tisíce Čečenců, kteří jsou pověstní svou brutalitou.

To, že by mezi uprchlíky z Čečny mohli být islamisté, potvrzuje i Ekaterina Sokirianskaja z neziskové organizace International Crisis Group. „Islámský stát aktivně rekrutuje ultraradikální salafisty z Čečny,“ říká Sokirianskaja.

Salafismus je radikální směr sunnitského islámu. K tomuto směru se hlásili čečenští teroristé, kteří chtěli vytvořit tzv. Kavkazský chalífát. Jejich řádění definitivně zlomil až Vladimir Putin (63), který jako hlavu Čečny dosadil Ramzana Kadyrova (39).

Kadyrov je znám jako nekompromisní vůdce, který tvrdě potírá své nepřátele. Za to je často kritizován Západem. Kromě radikálních islamistů prý stejně nekompromisně potírá i opozici. Kolik je mezi čečenskými uprchlíky lidí prchajících před politickým útlakem a kolik přívrženců Islámského státu, kteří možná bojovali v Sýrii, nikdo neví.

prycsnima ( 26. srpna 2016 08:28 )

 Německo pod vedením jalovice Makrely úmyslně islamizuje Evropu.Němcký lid nemůže svobodně říci svůj názor jelikož postih je už jako za totality v ČSSR.Už nemůžou pomalu ani svobodně mluvit ve vlastní rodině ,neboť každý má někde v rodině nějaké to zrádné sluníčko.

Samo ( 26. srpna 2016 08:19 )

Ve všem máte pravdu o Rusku. A Čečenci by v Rusku nepáchali teroristické útoky, kdyby Jim Rusové dali pokoj a nevedli tam v minulosti stejnou válku jakou vedou nyní na Ukrajině a v Sýrii.

tgbg ( 26. srpna 2016 07:08 )

Čečenci jsou teroristé vyslaní ruskými zločinci pod vládou samotného arciteroristy Putlera . Rusko úmyslně zakládá války a válečné konflikty, podporuje diktátorské a tyranské režimy. Z těchto zemí potom zločinečtí rusáci vyhání miliony lidí a nahání je záměrně do Evropské Unie s cílem islamizovat Evropu.

Zobrazit celou diskusi