Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pálky, pěsti a vyděšené ženy: Desítky migrantů se popraly s Finy

Autor: mb - 
25. srpna 2016
18:25

Ve finském městě Forssa došlo k brutálnímu střetu mezi Finy a uprchlíky. Místní vyzbrojeni baseballovými pálkami napadli ubytovnu s azylanty. Přistěhovalci si nic nenechali líbit a vyzbrojeni klacky začali útočit na Finy. Dvě vyděšené slečny jen tak tak ujely rozhořčenému davu. Do konfliktu se dle policie zapojilo až sto lidí.

K hromadné rvačce došlo v úterý večer. Dle jedné verze se jednalo o rasistický útok obyvatel Forssa, dle jiných šlo o odvetu za zmlácení 15letého finského chlapce dvěma imigranty.

Na internetu se následně objevily dva krátké klipy, které dokládají rozsah a brutalitu střetu. Přistěhovalci vyzbrojeni dřevěnými klacky buší do auta dvou Finek, které na poslední chvíli ujedou rozvášněnému davu.

Když dorazila policie na místo, většina účastníků se rozprchla, a strážci pořádku tak zadrželi jen dva podezřelé. Jednoho viní z rasistických výhružek, druhého z podílu na samotném útoku.

„Doufám, že lidé pochopí, že násilí a podobné útoky jsou vždy špatné. A to platí pro obě strany, nikdo by se toho neměl účastnit,“ okomentovala incident radní Kaisa Lepola.

Forssa má pouhých 17 tisíc obyvatel a zbrusu nové centrum pro azylanty tam bylo zřízeno teprve nedávno. Zda se opravdu jednalo o útok rasistů nebo jen nepřiměřenou reakci obyvatel na bezdůvodné napadení finského kluka, zatím není jasné.

Zatímco ve Finsku jsou masové nepokoje relativně novým jevem, v sousedním Švédsku podobné projevy patří již k tamnímu koloritu. Tak např. už několik nocí mládež převážně z imigrantského prostředí zapaluje auta ve městě Malmö. Ti si stěžují na diskriminaci a nerovné příležitosti.

Takové argumenty vytočily švédského hasiče Kaje Engelkeho, který se rozhodl pro otevřený dopis žhářům. „Trávíte mne rakovinotvornými výpary, zatímco já se snažím zachránit vaše životy. Je tohle fér? Mám se snad vinit z toho, jak se chováte a že se o vás společnost nepostarala? Tak já vám něco řeknu. Můj život byl těžší než váš. Moje dětství bylo peklo. Nestabilita, špatné zdraví, strach, násilí a žádné peníze. Z vašeho pohledu hodně důvodů pro chování, které nyní předvádíte,“ napsal Engelke, jehož otevřený dopis se setkal s velkou podporou veřejnosti.

Jen během července vandalové v Malmö zapálili okolo 70 aut, k žhářským útokům došlo také ve Stockholmu a Göteborgu.

mim33 ( 26. srpna 2016 00:03 )

Je to stejné všude, kam tyto bandy imigrantů přijdou - z poklidných zemí se stává válečná zóna. Pokud je pustíme k nám, dopadneme stejně.

Samo ( 25. srpna 2016 22:09 )

Ano přesně tak. Pokud se migranti dostanou do nějaké takové mely, pak bych je okamžitě nalodil a vezl směrem odkud přišli. Aměli by 2 možnosti, buď v klidu se nechat zavézt do Afriky nebo tam odkud přišli anebo bych je vysypal na širé moře.

marlen52 ( 25. srpna 2016 21:52 )

 no ať se nikdo nediví lidi jich mají plné zuby dopadne tom jako v princezně se zlatou hvězdou BOŽE TY JE HNALI

cicihala ( 25. srpna 2016 21:34 )

V Itálii před par dny byl skandál kvůli videu, kde par místních jde po několika migrantech z Egypta a zbuší je palkami..."humanisti" a spol jako obvykle řvali rasismus a chudáci "uprchlici".. Od zacatku ale bylo jasné, ze to nebude jen tak. A ejhle, opravdu, vyšlo najevo, že místní na ně vlitnuli poté, co tihle haj.zli obtěžovali místní ženy. Byla by to vydařená akce nebýt toho, že jeden z těch umouněnců natočil video těch místních jak je buší... Meli mu ten mobil rozflákat a ušetřili by si popotahovačky.

hejhej ( 25. srpna 2016 19:54 )

Ti, co opravdu utíkali před válkou, "zakotvili" v nejbližší zemi bez války. Ti ostatní, co připluli díky převaděčúm na nafukovacích člunech a lodí USA jsou muslimové ( vzali i pár žen a děcek, aby hráli na city), kteří pracovat nikdy nebudou, jejich práce je znásilňování a vraždy. Dokládá to jejich agresivní chování a požadavky, které si všude kladou. Pokud se ta verbež nevypakuje, nebude klid a mnozí politici je ještě omlouvají a jdou proti vlastním lidem.

Zobrazit celou diskusi