Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman koštoval pálenku a vyzýval: „Zrušme bezradné sankce proti Rusku“

Autor: ČTK, val - 
25. srpna 2016
12:03

Prezident Miloš Zeman se opět veřejně přimlouval za zrušení mezinárodních sankcí proti Rusku. Tentokrát v Českých Budějovicích na výstavě Země živitelka, kde prohlásil, že sankce jsou výrazem bezradnosti. Jinak si ale výstavu pochvaloval. Okoštoval pálenku, potěšila ho i děvčata v krojích. Do publika pak usedl vedle exprezidenta Klause, dalšího kritika protiruských sankcí.

Česká republika by se měla připojit k zemím, které navrhují zrušit sankce Evropské unie proti Rusku, řekl Zeman při zahájení výstavy.

Sankce podle něj poškozují české zemědělce i český průmysl a jsou výrazem bezradnosti. EU sankce vůči Rusku vyhlásila kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, Zeman je kritizoval už dříve.

„Sankce nikdy nikomu nepomohly. A jako příklad vždy uvádím Kubu, kde sankce byly aplikovány padesát let bez jakéhokoli výsledku, teprve teď je prezident Obama zrušil,“ upozorňoval Zeman.

Prezident připomněl, že na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků.

„Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí,“ vyzval Zeman.

Miloš Zeman na Zemi živitelce s dívkami v krojích Miloš Zeman na Zemi živitelce s dívkami v krojích | ČTK

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce,“ řekl Zeman.

Právě skrz sankce se může projevovat Zemanova prokremelská politika, uvedl nedávno redaktor Respektu Ondřej Kundra, který se dlouhodobě zabývá rozkrýváním ruského vlivu v Česku.

Podle něj Zeman napomáhá posilování vlivu Ruska v České republice, když přejímá stanoviska Ruské federace. Například v případě zrušení protiruských sankcí, kdy by podle Kundry mohla Česká republika posloužit Rusům jako aktér, který může na zrušení sankcí naléhat uvnitř EU.

Štěch vyzve ke zrušení sankcí Merkelovou

Kromě Zemana dorazil ve čtvrtek do Českých Budějovic i exprezident Václav Klaus. Při zahájení seděli vedle sebe – v jedné řadě s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), šéfem Senátu Milanem Štěchem či hejtmanem Jiřím Zimolou (oba ČSSD).

Zleva ministr zemědělství Marian Jurečka, předseda Senátu Milan Štěch, prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus navštívili 25. srpna mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Výstava potrvá do 30. srpna. Zleva ministr zemědělství Marian Jurečka, předseda Senátu Milan Štěch, prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus navštívili 25. srpna mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Výstava potrvá do 30. srpna. | ČTK/Václav Pancer

Právě Štěch chce přitom ke zrušení protiruských sankcí vyzvat německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Podle Štěcha dopadají sankce na české zemědělce i průmysl. Na druhou stranu podle něj výrazně narůstají přímé investice v Ruské federaci. Češi tak nemohou dovážet do Ruska výrobky, ale dováží se tam kapitál, který produkty nahrazuje. Podle předsedy Senátu tak nemají sankce efekt a měly by skončit.

„Tak jsem si myslel, že budu jediný kacíř, který tady bude mluvit o sankcích, a najednou se strhla lavina, a jsem rád, že o tom mluví i další,“ uvedl na Živitelce Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

speaker ( 25. srpna 2016 16:42 )

Smutne priznani jak trpis jejich reakcemi.

tgbg ( 25. srpna 2016 14:12 )

Ještě lepší by bylo, aby se ruský zaprodanec a ruský otrok Zeman do Ruska odstěhoval a nedělal ČR ostudu.

skane ( 25. srpna 2016 13:45 )

Bude se na Andelu culit jako na sve volice

skane ( 25. srpna 2016 13:40 )

Pry je to Putinuv TROJSKY KUN

kurna1 ( 25. srpna 2016 13:10 )

Zeman by se bez ruska p o s r a l

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa