Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmizení českého páru zpochybňují novozélandští průvodci. Pátrat po něm začali, až když se neozývali příbuzným

Autor: ČTK, shp - 
25. srpna 2016
11:37

Tady něco nesedí, myslí si novozélandští průvodci o zmizení českého páru na 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Muž zemřel po strmém pádu a jeho partnerka se poté uchýlila do chaty, kde přečkala celý měsíc, než přišla záchrana. To je velmi podivné. Po Češích se začalo pátrat až tento týden, když se vyděšení příbuzní ozvali známým na Novém Zélandu a poprosili je o pomoc.

Češka po záchraně tvrdila, že se s partnerem na cestu vydali 24. července a o čtyři dny později upadl na strmém kopci. Ženě se podle jejích slov podařilo k němu dostat, muž však podle všeho zanedlouho poté skonal. Češka pak měla vyhledat útočiště v jedné z chat na Routeburn Track.

Pár však údajně nikoho neinformoval, že se na cestu vydal. Proto Čechy dlouhou dobu nikdo nepohřešoval a nikdo po nich nepátral. Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát tento týden na policii a byla spuštěna pátrací akce, uvedla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett.

Víte, kdo jsou Češi, který potkal na Novém Zélandu smutný osud? Napište nám na tip@blesk.cz

Podle české konzulky se Češka zachovala správně, když v chatě zůstala a v cestě nepokračovala. „Ona udělala to nejlepší, co mohla udělat, vzhledem ke svému psychickému a fyzickému stavu a vzhledem k podmínkám na trase,“ řekla Kennett. „Je to jedno z pravidel, pokud se člověk na cestě ztratí, aby vyhledal útočiště a čekal tam na záchranu,“ dodala.

Policie uvedla, že český pár byl na cestu dobře vybaven a měl jisté zkušenosti s výlety v novozélandském buši, během pochodu po trase Routeburn Track ale ztratil orientaci a sešel ze stezky. Žena vypověděla, že po smrtelném pádu muže strávila tři dny ve volné přírodě, než konečně našla chatu správců parku.

Na Novém Zélandu panuje nyní zima, poslední měsíc v oblasti hustě sněžilo, cesta byla pokrytá sněhem a bylo na ní i riziko sesuvu lavin. Chata správců parku, kterou Češka vyhledala, je zhruba v polovině trasy a byla na zimu uzamčená. V chatě ale byla zásoba dříví na topení i trvanlivé potraviny.

Někteří průvodci, kteří tuto v létě velmi frekventovanou trasu znají, vyjádřili údiv a pochybnosti nad tím, že Češku celý měsíc nikdo neobjevil. Připustili ovšem, že je to možné vzhledem k tomu, že cesta je na zimu oficiálně uzavřená. Celý případ je zatím nejasný a zamotaný.

Je velmi zvláštní, že by po této cestě nikdo neprošel po celou dobu, co byla v chatě, ale není to vyloučeno. Za jistých podmínek může být obtížné se na tuto trasu vydat,“ citoval deník The Guardian Noela Saxona, který v létě po trase provádí skupiny „průměrně zdatných“ turistů. V létě trasu turisté podle něj zdolají za dva až čtyři dny.

Také podle policejního inspektora Olafa Jensena je zvláštní, že Češku po dobu několika týdnů nikdo neobjevil. „Je velmi nezvyklé, že by někdo zmizel v novozélandském buši na tak dlouhou dobu bez toho, že by to bylo nahlášeno,“ uvedl Jensen. „Je zde řada nezodpovězených otázek, dokud ale nedáme dohromady, co se stalo, nic dalšího říci nemůžeme,“ dodal.

Jensen řekl, že v chatě, kde Češka přežívala, byla vysílačka, ale ona s ní neuměla zacházet. Žena řekla, že alespoň před chatou do sněhu, který dosahoval výšky asi jednoho metru, napsala písmeno H jako help v naději, že to někdo uvidí ze vzduchu a přijde jí na pomoc. Ta nakonec dorazila po velmi dlouhé době.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

pjotri ( 27. srpna 2016 07:33 )

Třiatřicetiletá Pavlína Pížová, která dobrodružství přežila, má bydliště v Polici nad Metují. Její přítel, sedmadvacetiletý Ondřej P., s kterým se na dobrodružnou cestu vydala, zase v Novém Městě nad Metují. Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/tragicka-cesta-na-novy-zeland-zacala-v-polici-nad-metuji-20160826.html? utm_source=blesk.cz&utm_medium=traffic-exchange Nevedel jsem, ze Nove mesto nad Metuji je na Morave... Zajimavy poznatek.

animka ( 26. srpna 2016 13:03 )

Neumí anglicky a vydá se do daleké cizí země? Má sedět doma, když neumí kváknout cizím jakykem! To je jako když přijedou migranti a chtějí péči v zemi, kde numí říct ani dobrý den!

kukuku ( 25. srpna 2016 19:11 )

Pražanda by hledala nejbližší supermarket a do týdne by natáhla brka.

honzanachloupky ( 25. srpna 2016 16:49 )

Mohlo to znamenat i HOVNO, kdo ví.......

babatomanija ( 25. srpna 2016 14:17 )

Ale každý nemusí mít předpokládanou inteligenci a chovat se logicky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání