Je to tady! Platnost nových parkovacích zón, které rozdělily Pražany na dva tábory, byla zahájena. Ovšem jak kde.

Někde platily, jinde ne

„Ve středu 24. srpna byly zprovozněny všechny parkovací automaty. Se zplatňováním svislého dopravního značení jsme začali v úterý večer. Dříve to nebylo možné, abychom nemátli Pražany a návštěvníky hlavního města ohledně platnosti nových zón,“ vysvětluje manažerka úseku parkování Ing. Dana Jurášková ze společnosti Eltodo.

I když se na tom pracovalo celou noc, z některých míst označení přelepy nestihli do rána odstranit. Zóny tu tedy ještě neplatily, tedy přesněji – za parkování bez oprávnění tu nic nehrozilo. Jejich pracovníci odstraní všechny přelepy nejpozději do neděle 28. srpna. 

Video
Video se připravuje ...

Monitorovací automobil v akci Tadeáš Provazník

První den v ulicích lidé mohli zahlédnout i monitorovací vozy, které kontrolovaly, zda řidiči zaparkovaných aut mají zaplaceno. „První data z monitorovacích vozů obdržíme po půlnoci. Budou-li odpovídat našim požadavkům, zpracujeme je během čtvrtka,“ řekl Blesku mluvčí pražských strážníků Jan Čihák. Zatím prý městská policie bude postupovat shovívavě, přesto radí řidičům zóny respektovat.

Rozpolcené pocity Pražanů 

Blesk Praha navštívil jedno z míst v Praze 6, které slouží k registraci parkovacích oprávnění. Co na zavedení míst říkají Pražané, které jsme zastihli, jak si jdou zaregistrovat svá auta?

„Myslím si, že je to trest pro občany Prahy 6 a místní obyvatele. Protože nám tím přidělali spoustu práce jako rodině. Máme dvě auta, tak zřejmě budeme muset zaplatit více než třináct tisíc. Pro rodiny je to tak zátěžová situace,“ uvedla Martina Vaňkátová (43).

Martina Vaňkátová (43), žena v domácnosti
Autor: David Malík

„Já to odsuzuji, protože je to v podstatě jen vybrání peněz za nic. Lituji upřímně Středočechů, kteří nemají v Praze 6, kde parkovat. Je to katastrofa,“ řekl redaktorovi Blesk.cz jeden z rezidentů Prahy 6 Jan Kačer (62).

Jan Kačer (62), technik
Autor: David Malík

Jiní lidé zase alespoň doufají, že zavádění zón má vůbec nějaký smysl. „Nevím, co říct, snad to něco přinese,“ konstatuje Juraj Labšanský (31). Původně mělo nové řešení pomoci rezidentům a omezit dojíždějící Středočechy za prací. Všichni účastníci ankety oslovení Blesk.cz se ale shodli na tom, že jim je dojíždějících lidí ze středních Čech líto.

Blýská se na nová záchytná parkoviště

Technik Jak Kačer (62) měl pravdu, když otevřel téma »parkování a Středočeši«. Například řidiči přijíždějící z Kladna a dalších částí Středočeského kraje ve středu neměli pořádně kde zaparkovat. S tím úzce souvisí nedostatek parkovišť P+R.

„Peníze za parkovací zóny půjdou na úrovni Prahy kompletně do fondu parkování, tedy například na výstavbu P+R parkovišť či parkovacích domů pro Pražany a dojíždějící,“ uvedl ve středu na chatu se čtenáři Blesku náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Souhlasí s ním i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. „Záchytná parkoviště hlavně v Praze 6 chybí a ukazuje se to den ode dne víc a víc. Aktuálně máme připraveno několik variant záchytných parkovišť v oblasti Bílé Hory a Dejvic, doufáme jen, že se nám podaří je dotáhnout do zdárného konce,“ uvedl i on v pondělním chatu se čtenáři.

Tiskový mluvčí Prahy 6 Martin Churavý dodává: „Placené parkoviště pro nerezidenty se nachází u Šolínovy ulice v těsné blízkosti Vítězného náměstí. Další parkoviště tohoto typu vznikne v dohledné době ještě v Tobrucké ulici.“