Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napadaná seniorka z Jablonce přišla svědčit k soudu: Zkolabovala a zemřela!

Autor: mka, rc - 
24. srpna 2016
20:49

Jaroslav Kočárek (90) a jeho družka Věra Markalousová (†85) si užívali klidného staří. To jim však překazil jejich soused z paneláku, který jejich životy proměnil v horor. Opakovaně je fyzicky i psychicky napadal a případ se dostal až k soudu. Svědčit přišla i paní Věra, která v jednací síni zkolabovala a zemřela!

Jaroslav Kočárek se svou družkou Věrou Markalousovou žili v panelovém domě v Jablonci nad Nisou poklidným životem. Stáří si užívali v pohodě a ve zdraví. To však skončilo před čtyřmi lety, kdy jejich soused Jindřich M. (37) a jeho matka seniorům zničili dveře od bytu. „Řvali na mě: Vraťte klíč! Já nevěděl, o co jde, říkal jsem jim, že žádné klíče nemám, tak se otočili a začali mlátit na dveře sousedům. Totéž se opakovalo u sousedů dole,“ začal vyprávět příběh plný zoufalství pan Jaroslav deníku Aha!. Nešťastný senior se po útoku obrátil na soud a nárokoval si náhradu škody, avšak neuspěl.

Od té doby byly jejich dny plné strachu, ponižování, psychického teroru i fyzické bolesti. Nejprve od souseda slyšeli nadávky. „Báli jsme se opustit byt a nastoupit do výtahu. Vždy jsme nejdřív poslouchali, jestli nejde někdo jiný, abychom se s ním náhodou nepotkali,“ pokračuje ve vyprávění pan Jaroslav.

Jindřich M. však nezůstal jen u nadávek. Letos v březnu se s ním starý pán potkal u výtahu a došlo i na násilí. „Řekl mi: Hajzle, s tebou já nepojedu! Z výtahu mě vytáhl a napadl mě! Sousedé to slyšeli. Říkali mu: Nechte ho, vždyť je mu devadesát! Ale napadl je taky,“ popsal incident důchodce deníku Aha!.

K dalšímu útoku došlo v květnu. Tehdy na svého souseda narazil v přízemí domu. „Srazil mě na zem, kopal do mě. Já jsem ležel a jenom jsem si chránil hlavu. On si pak došel pro konvičku na zalévání květin. Měl v ní vodu a kropil mě s ní. Do smrti nezapomenu na jeho blažený výraz v obličeji,“ svěřil se deníku Aha! Jaroslav. „Po rukou mi tekla krev, jenom jsem ležel a choulil se ke stěně. Když jsem se z toho trošku sebral, šel jsem napadení ohlásit na policii. Ti mě poslali k doktorce, kde mě ošetřili, zafačovali mi ruku a na policii se pak vše zaprotokolovalo,“  řekl deníku Aha!.

Senior vůbec nechápe, proč na něj soused stále útočí. Čím ho mohl rozčílit. S jeho rodinou i se všemi ostatními obyvateli vycházel po léta dobře. „Pan Kočárek dělá problémy, protože je mu devadesát a nemá nic lepšího na práci. Nebo já nevím proč,“ řekla matka pana Jindřicha M. deníku Aha!. Ten se snažil kontaktovat samotného pana Jindřicha M., avšak marně.

Naděje na uklidnění situace vysvitla poté, co se pan Kočárek od policie dozvěděl, že byl jeho případ předán na státní zastupitelství. Žalobce následně vypracoval obžalobu a jednání u soudu bylo stanoveno na 21. července. K soudu byla předvolána i paní Věra. Jenže ve chvíli, kdy stará paní byla vyvolána, aby vstoupila do jednací síně, zkolabovala. Její organismus neunesl dlouhodobě vypjatou situaci v domě a stres ze samotného soudního líčení. Na místo okamžitě přijela záchranná služba a paní Věru převezla do nemocnice, kde zemřela. „Věrunka mi zemřela, náhle. Ona mi pomáhala zvládat celou tu situaci a od té doby, co odešla, jsem na to celé vlastně sám,“ dodal zdrcený pan Jaroslav.

Pan Kočárek se nyní nejen bojí útoků svého souseda, ale trpí i ze ztráty milované družky. Soud byl po tragické události odročen až na říjen.

 

cqv1b ( 25. srpna 2016 10:19 )

podle článku to vypadá, že 37-letý soused je agresivní a zamindrákovaný, nespokojenost z vlastního života si vybíjí na slabých lidech, kteří se nemohou bránit

HahaBimbi ( 25. srpna 2016 05:37 )

Ubozak a slaboch...v 37 mlatit starecka...kdyby byl neprijemny soused.....neni duvod takhle surove napadat cloveka.....ten "chlap" je na pres dr.zku, nejspis je to pekny zbabelec a pred sobe rovnym by misto boje zdrhnul.

platenka ( 24. srpna 2016 22:05 )

je mi líto paní i pána. Před zmetkama člověka nikdo neochrání. Kde jsou ti policajti, kteří mají pomáhat. Hlídají snad Hrad?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání