Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policista v USA zastřelil hluchoněmého. Překročil rychlost

Autor: mb - 
23. srpna 2016
19:44

Ve Spojených státech došlo k dalšímu zabití neozbrojeného občana policisty. Obětí se tentokrát stal hluchoněmý Daniel Harris (†29) ze Severní Karolíny, kterého policie zastavila kvůli překročení rychlosti. Dle svědků strážci pořádku Harrise zastřelili „prakticky okamžitě“ poté, co vystoupil z vozidla. Rodina zabitého truchlí, Harrisovi se nedávno narodil syn.

„Měli celou situaci zklidnit, měli rozpoznat, že se nejedná o standardní případ. Zastavili hluchého, postiženého. Co se stalo, je naprosto neakceptovatelné,“ rozčiluje se soused Mark Barringer, který zabití Harrise viděl na vlastní oči. Dle souseda policisté hluchoněmému nedali šanci a pálili „prakticky okamžitě“ poté, co vystoupil z automobilu. Daniel Harris tak nalezl smrt jen pár kroků od svého domu.

Policista Jermaine Saunders, který střílel, však situaci popsal trochu jinak. Harris údajně nereagoval na pokyny policistů, ujížděl strážcům pořádku a po vystoupení z automobilu se „výhružně“ přiblížil k zasahujícím policistům.

Takovou verzi ale odmítá bratr zabitého Jay Harris, který také trpí ztrátou sluchu. „Byl neozbrojený, byl hluchý a já si myslím, že měl strach. Nemohl slyšet varování (policistů). Prostě ho zastřelili a my teď trpíme,“ říká Jay a dodal, že jejich matka skončila po incidentu v nemocnici s podezřením na infarkt.

Běžná situace, která mohla skončit prostým udělením pokuty, tak vyústila v obrovskou tragédii a rodina zabitého nyní sbírá přes internet finanční prostředky na pohřeb. „Byl neozbrojený, zastřelen policistou. K jeho tragické smrti nemuselo dojít. Policejní brutalita musí ihned skončit,“ napsali příbuzní Harrise na internet.

Policista, který vypálil smrtící rány, byl zatím postaven mimo službu a úřady incident vyšetřují. Bohužel to není jediný sporný případ, kdy se američtí policisté dopouštějí násilí na občanech.

Zvláště zástupci černošské minority tvrdí, že jsou často terčem policejní brutality. Letos již došlo k několika kontroverzním případům, kdy byl policistou zastřelen či jinak zabit neozbrojený černoch. V USA na tento problém upozorňuje hnutí Black Lives Matter.

Minulý týden zažilo Milwaukee násilné protesty, lidé demonstrovali kvůli zabití Sylvilla K. Smithe (†23). I tentokráte policisté údajně špatně vyhodnotili situaci a neozbrojeného mladíka bez důvodu zastřelili.

Lucio1 ( 23. srpna 2016 20:03 )

No ještě že nebyl taky slepý...

Zobrazit celou diskusi