Od nového roku Praze hrozí totální kolaps nákladní dopravy. Pokud magistrát zakáže vjezd kamionů do hlavního města. Proti zákazu průjezdu kamionů Prahou bojují desítky menších vesnic a měst v okolí Prahy.

Zákaz za zákaz

Plány starostů jsou jasné. Spojit se a zakázat kamionovou dopravu na silnicích protínajících jejich obce. A jsou si jisti, že za pravdu by jim dalo i ministerstvo dopravy, které by doporučilo vést nákladní přepravu po dálnicích a nikoliv po silnicích druhé a třetí třídy.

„Naprosto nemůžeme souhlasit s přesměrováním dopravy na středočeské silnice II. a III. třídy. Už nyní jsou ve špatném stavu, navíc by došlo k dalšímu zhoršení povrchu komunikací a vše bude na Středočeském kraji, aby situaci napravil. Kamiony navíc ohrožují zdraví a bezpečnost obyvatel. Je tedy možné, že starostové budou muset přistoupit k zákazu vjezdu na své území,“ říká pro Blesk.cz krajská zastupitelka a členka výboru pro dopravu Věra Kovářová (STAN).

Obce volají po řešení

„Místo intenzivní diskuze s Prahou, ke které mělo dojít už dávno, nyní kraj kvůli své liknavosti stojí před situací, kterou nedokáže řešit,“ myslí si starosta Kolína Vít Rakušan. Mnozí starostové se také shodli na tom, že reakce Středočeského kraje je pomalá a nejasná a hejtman by měl reagovat rázně a za občany se postavit.

K tomu dodává své i Petr Borecký, starosta Úval: „Máme na stole návrh vypracovaný dopravní fakultou ČVUT. V úseku Úvaly–Jirny projede 4700 aut denně, z toho je 16 % kamionů. Pokud by se nákladní doprava přesunula na okresní silnice, hrozil by kolaps a zastavení dopravy.“

Podle Boreckého je také řešení „nešťastné a je smutné, že Středočeský kraj v tom nevystupuje aktivněji. My v Úvalech uděláme vše pro to, abychom ochránili občany, současná situace pro omezení dopravy není řešením.“

Prioritou Pražský okruh

Veškeré problémy mají stejného činitele. A tím je nedostavěný Pražský okruh. Dokončení 511 by situaci zklidnilo. Vyřazení této stavby z prioritních se stalo katalyzátorem těchto problémů. Podle starostů je tak důležité, aby se nejdříve našlo řešení na jeho dostavbu, i kdyby to mělo být ze státní kasy, místo čekání na svolení Evropské unie.

Pražský okruh má mít po dokončení délku 83 kilometrů. V současné době je hotovo 41,3 kilometru. Zmíněný úsek 511 měří 12,5 kilometru. Nyní je hotov například úsek od D1 k D5 a několik kilometrů na východě u Černého Mostu.