Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Strach z metanolu znovu útočí: Muže z Plzně otrávil pančovaný alkohol

Lahve mají od roku 2013 nové kolky. (Ilustrační foto)
Lahve mají od roku 2013 nové kolky. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: dce - 
22. srpna 2016
18:39

Téměř přesně před čtyřmi lety se v Česku rozhořela metanolová aféra. Tehdy zemřelo 50 lidí včetně tří Poláků. Události v Plzni proto mnohé vyděsily. Jeden z místních občanů totiž prodělal těžkou otravu, která pocházela z běžně dostupného alkoholu!

Vše začalo 10. srpna, když si jistý muž užíval na zábavě v Plzni na Slovanech. Prošel několik podniků mezi Jiráskovým a Mikulášským náměstím. Právě někde zde došlo k otravě, muž totiž podle serveru Krimi-Plzeň.cz vyloučil, že by pil jinde než v pohostinských zařízeních.

Muž ve tři ráno došel domů a šel spát. Ráno mu bylo zle, ale myslel si, že má kocovinu. Další den už to ale bylo zlé, a tak vyhledal lékařskou pomoc. Testy prokázaly, že má v krvi ethylglykol, který je například složkou Fridexu.

Právě ethylglykol, který sice není tak nebezpečný jako methanol, ale stále zdraví škodlivý, se používá vedle methanolu nejvíc k pančování alkoholu.

Muž skončil v nemocnici s poškozením ledvin a pravděpodobně bude mít následky do konce života. „V této věci jsme zahájili úkony trestního řízení, celým případem se intenzivně zabýváme, vzhledem k rozpracovanosti zatím nemůžeme uvést více podrobností. V tomto okamžiku mimo jiné čekáme i na lékařskou zprávu,“ uvedla mluvčí policie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání