Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragický týden na českých silnicích. Zemřelo rekordních 22 lidí

Autor: ČTK, Mii - 
22. srpna 2016
12:40

Uplynulý týden byl na českých silnicích letos zatím nejtragičtější. Od pondělí do neděle při dopravních nehodách zahynulo 22 lidí. V pondělí zemřelo osm lidí, což je tento rok zatím nejvíce v jednom dni. Celková bilance je přesto pozitivnější než loni. Od začátku srpna do nedělní půlnoci zemřelo na silnicích předběžně 46 lidí, což je o tři méně než před rokem. Oznámilo to v pondělí oddělení Besip ministerstva obrany.

Dosud nejvíce lidských životů si letos vyžádaly nehody v posledním červencovém týdnu, kdy bylo usmrceno 18 lidí. Naproti tomu ve druhém únorovém a třetím dubnovém týdnu zemřeli dva lidé, nejméně v letošním roce.

„Letošní časté střídání počasí, kdy je chvíli deštivo a následně krásné letní počasí, klade na řidiče zvýšené nároky. Nejenže se musí častěji vyrovnávat se změnami tlaku, což zvyšuje únavu a snižuje pozornost, ale často podcení i stav silnice,“ komentoval čísla vedoucí Besipu Martin Farář.

Podle Faráře se smrtelné nehody stávají o prázdninách typicky po přejetí do protisměru, nedání přednosti nebo nárazu do stromu.

Často umírali motorkáři

Zvlášť tragický byl minulý týden především pro motorkáře. Od počátku srpna jich na silnicích zahynulo sedm, z toho pět právě v uplynulém týdnu. Zemřeli během něj také tři chodci, devět řidičů osobních aut, dva řidiči nákladních aut, dva cyklisté a jeden spolucestujícící v osobním autě. 

Při porovnání jednotlivých měsíců bylo letos zatím nejvíce lidí usmrceno v červenci, a to 61. Naopak v únoru si nehody vyžádaly 31 obětí, tento rok nejméně. Dosavadní předběžná celoroční bilance 356 obětí je příznivější než v předchozích letech. Při nehodách podle Besipu zatím zemřelo o 57 lidí méně než loni, a dokonce o 12 méně než v roce 2013, což byl rok s historicky nejnižším počtem obětí.

Podívejte se na nehody z minulého týdne:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi