Vnější i vnitřní parazité psů a koček jsou zkrátka nepříjemným celoročním problémem. Ale řešitelným, a s trochou disciplíny de facto problémem, kterému lze jednoduše zabránit. Stačí pouze pravidelná prevence vhodnými přípravky. Vždyť ani nám samotným se příliš nezamlouvá bodnutí komárem či vytahování přisátého klíštěte, tak proč stejným nepříjemnostem zbytečně vystavovat vašeho domácího mazlíčka? A to nemluvě ani o nebezpečných onemocněních, které mohou přisátí parazité na zvíře přenést. Jak ochránit své mazlíčky před parazity? Jaké jsou možnosti a jaký mají účinek?

Klíšťata, blechy, komáři, všenky a bodavé mouchy jsou nejčastější zástupci nebezpečných vnějších parazitů, kteří ohrožují zdraví našich psů a koček, ale i zdraví naše. Nebezpečí napadení klíštětem je díky vlivu globálního oteplování téměř neustálé – a to pro všechny. Nejúčinnější ochranou je zamezení jejich přisátí. I sebemenší narušení kůže totiž může způsobit komplikace nebo nákazu. Proto je důležité dbát při výběru přípravků na to, aby měly repelentní účinek, který zamezí přisátí klíštěte a přenosu některého z nebezpečných onemocnění, jako jsou lymská borelióza, babezióza a klíšťová encefalitida. Repelentní účinek mají jak vybrané obojky určené psům i kočkám, tak i tzv. spot-on přípravky pro psy. Záleží už pak jen na preferenci chovatele, zda upřednostňuje ochranu zvířete například až na 8 měsíců v roce nebo mu více vyhovuje pravidelná měsíční aplikace spot-onu, který může psa chránit i proti dalším parazitům.

Autor: PROFIZOO

OBOJKY

Repelentní účinek obojku navíc zajistí, že klíšťata budou odpuzena ještě před tím, než se stihnou přisát. Toto je velmi důležité - nedojde tak k přenosu některého z nebezpečných onemocnění. Voděodolnost a bezzápachovost jsou dalšími vítanými vlastnostmi obojku Foresto, který můžete používat pro psy i kočky.  Můžete ho použít jako ochranu u štěňat už od 7 týdnů a u koťat od 10 týdnů věku. Obava z uškrcení kočky je zbytečná, chytrý bezpečnostní systém obojku zajistí v případě nouze jeho uvolnění, vysvětluje Pavel Ropek z e-shopu Profizoo.cz

Tradiční ochranu nabízí také oblíbený obojek pro psy Kiltix, který je udrží v bezpečí před klíšťaty a blechami po dobu až 7 měsíců. Chránit jím můžete štěňata od 3 měsíců věku.

K ochraně před parazity mohou také majitelé využít přípravky z řady Bolfo. Obojek Bolfo ochrání psy po dobu až 5 měsíců a kočky po dobu až 4 měsíců proti blechám a 10 týdnů je bude taktéž účinně chránit před klíšťaty. Sprej Bolfo poslouží k okamžitému hubení parazitů, můžete jej použít taktéž na okolí zvířete, což je vhodné zejména v případě likvidace blech v bytě.

SPOTY

Preferují-li majitelé psů ochranu v podobě spot-on přípravků (kapka za krk), mohou se spolehnout na pipety Advantix. Ty jsou určené psům a zajistí jim ochranu před klíšťaty, blechami, komáry a bodavými mouchami, léčí také napadnutí všenkami. Přidanou hodnotou Advantixu je zmíněný repelentní účinek, který klíšťatům, komárům, flebotomům (bodavý hmyz) a bodavým mouchám nedovolí, aby pronikli pod kůži zvířete. Podmínkou účinnosti proti klíšťatům a blechám je pravidelná aplikace každé 4 týdny, jedině tak bude ochrana plnohodnotná. Je důležité si uvědomit, že Advantix je určený pouze psům, kočky totiž netolerují účinnou látku permethrin.

Speciální ochranu pro kočky proti blechám a jejich larvám poskytuje pipeta Advantage. Její aplikace je velmi jednoduchá a stačí ji opakovat jednou za měsíc. Kočku před blechami nejen chrání, ale funguje i jako léčba při napadnutí blechami. Advantage se může aplikovat jako součást léčby alergické dermatitidy vyvolané blechami. Pipetu je možné aplikovat

Nejdůležitější je svého čtyřnohého mazlíčka kontinuálně chránit, zjednodušeně řečeno je pak při výběru podstatně méně důležité jakou skupinu produktů preferuje majitel nebo jeho mazlíček dodává na závěr Pavel Ropek z e-shopu Profizoo.cz