Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

43. ročník legendárního agrosalonu v Č. Budějovicích: Takhle se změnila Země živitelka!

Autor: Vlaďka Hradská - 
23. srpna 2016
09:04

Země živitelka legenda! Fenomén starý 43 let pamatuje éru budování socialismu a dodnes je populární. Výstavu navštěvují desetitisíce lidí. Ve čtvrtek otevře své brány už po třiačtyřicáté.

Stejně jako kdysi, i v současnosti se každý rok tísní před branami výstaviště obrovské množství lidí a čeká na otevření. Jen nabízený artikl se změnil. „Za totality se tu dalo koupit to, co jinde ne. Jednou jsme hned za branou vystáli frontu na melouny. Tenkrát to bylo vzácné zboží. Nakoupili jsme je a pak s nimi celý den chodili po živitelce,“ uvedla Marie Kovářová z Pelhřimova. Pravidelným návštěvníkem agrosalonu je František Šonka (82) z Prahy, který se podílel na samotném vzniku výstavy.

„V době komunistické éry nebyla možnost se scházet ve velkém, v obchodech nic nebylo, vše z fabrik šlo na živitelku. I toaletní papír, žárovky a další artikl. Zemědělské závody v zemi vypravovaly zdarma autobusy. Dnes tam jezdí lidé výhradně soukromě, z vlastního zájmu, z tradice, kvůli setkání s přáteli, za zábavou a za novinkami,“ popsal hlavní rozdíl pamětník.

Stejně jako kdysi, i po revoluci výstavu Země živitelka navštěvují nejvyšší představitelé státu. Děkují zemědělcům za jejich celoroční práci. Ze státníků živitelku navštívil Gustav Husák, Lubomír Štrougal, Milouš Jakeš, Václav Klaus, Miloš Zeman, Bohumil Sobotka.

Návštěvníky na živitelce láká jídlo a občerstvení. Pověstná je Pivovarská zahrada, kde oslavují národní dožínky. Podle odborníků současní návštěvníci agrosalonu jdou hlavně po kvalitě. Vyhledávají produkty s národní značkou kvality Klasa nebo Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, dále potraviny s označením Regionální potravina, Chutná hezky. Jihočesky, Naše Bio a výrobky s oceněním.

Země živitelka

Je jedinou výstavou v republice, která kromě zahraničních novinek představuje celé zemědělsko-potravinářské odvětví Čech a Moravy. Je místem setkávání zemědělců a potravinářů, jejich zákazníků, odborníků, nositelů trendů v této oblasti a lidí, kteří tento sektor mohou ovlivnit. Letos se koná od 25. do 30. srpna a zúčastní se jí kolem 400 vystavovatelů z 12 zemí.

Retro tip Blesku

V pavilonu Z bude výjimečně k vidění legendární český kombajn SM-500 zvaný česká pojízdná mlátička ze začátku 70. let minulého století. Tento stroj díky použití nejpokrokovějších technologií předběhl dobu o 15 let, a to i v západní Evropě. Soudruhům se ale nehodil do krámu, protože by ohrozil zavedené sovětské a východoněmecké kombajny. A tak se nikdy nedočkal výroby a skončil jako exponát v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi.

Kam kráčí živitelka

Výstaviště, kde se každoročně Země živitelka koná, by se mělo stát celoročním centrem zemědělského dění u nás a agrosalon by byl jeho největším svátkem. K tomu chce dospět vedení výstaviště, které chystá velké změny. „Vybudujeme zde stálou expozici selského statku, abychom návštěvníkům přiblížili každodenní život v něm. Hlavním cílem je návrat k tradicím, pořádání chovatelských výstav, farmářských trhů a dalších akcí v průběhu celého roku. Součástí bude modernizace areálu a jeho přeměna na otevřený kulturně-společenský prostor, kde mohou lidé trávit volný čas,“ řekl ředitel Výstaviště České Budějovice Leoš Kutner.

tgbg ( 23. srpna 2016 12:40 )

Chrchla Zeman se postavil po bok ostatních komunistických idiotů a vlezdorusřitníků.

ivoadler ( 23. srpna 2016 10:21 )

Názor antikomunistického idiota. V roce 1990 si nějaká jeptiška postěžovala na kvalitu našich potravin. Mlíko je prej radioaktivní. Přitom naše potraviny byly a jsou oproti západním kvalitnější. Jen si to dokázat připustit. Co dál s výstavištěm, to je otázka. Je to pěkný a velký areál. Jeho využití je ale dost mizivé. Ale pořád lepší agrosalon než výstava strojírenství v Brně, která je studená jako psí čumák. 

tgbg ( 23. srpna 2016 09:41 )

V komunistické bídě a produkce jedovatých potravin to byla spíš země neživitelka a země umrlců .

Zobrazit celou diskusi