Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statečná holčička, která se narodila bez kůže, oslavila první narozeniny!

Autor: haj - 
21. srpna 2016
15:05

Lékaři se domnívali, že nepřežije ani týden, přesto však nedávno oslavila už první narozeniny. Malá bojovnice jménem Harper Foy, která se narodila s vzácnou poruchou Harlequin ichthyosis, se má parádně k světu a rodičům dělá velkou radost.

Chorobou Harlequin ichthyosis, zvanou také jen „harlekýn“, trpí jen asi 13 lidí na světě. Zatím na ni navíc neexistuje žádný lék. Nemoc způsobuje, že kůže roste 7–10krát rychleji, než je obvyklé.

Děti, které se s touto genetickou anomálií narodí, tak mají tělo pokryté šedými a žlutými šupinami s hlubokými trhlinami. Někdy mívají miminka také nesprávně vyvinuté oči a uši. Nejenže tak postižená dítka nevypadají tak, jak si je jejich maminky vysnily, ovšem hlavně je šupinatá pokožka omezuje v pohybu a ohrožuje je i na životě. Jsou totiž mnohem více náchylné k bakteriální nákaze, která bývá smrtelná.

Holčičce Harper Foy, která přišla před rokem na svět v Edmondsu v americkém Washingtonu, se kožní povlak vytvořil již v děloze a navíc jí zastavil krevní oběh v končetinách. Po narození tak musela být převezena na jednotku intenzivní péče, kde jí chirurgové „chuchvalce“ kůže odstranili. Děťátko tak přišlo o konečky čtyř prstů a v nemocnici si pobylo ještě zhruba měsíc, během nějž bojovalo i s infekcí.

Lékaři, kteří se s obdobným případem setkali poprvé, tehdy jejím rodičům nedávali zrovna velké naděje, že by mohla přežít, ale naštěstí se spletli. Harper všechny překážky statečně porazila a před časem tak sfoukla svíčku z prvního narozeninového dortu. Zřejmě si vzala za vzor Pákistánku Nusrit Shaheen, která trpí stejným onemocněním už od roku 1984, ale přesto vede plnohodnotný život.

Upozorňujeme, že některé fotografie v galerii nejsou vhodné pro děti a slabší povahy!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi