Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Rodiče a strýc se utopili v hnoji. Vraždu mezi amiši vyšetřuje už potřetí Kate Burkholder

Recenze: Tragická nehoda, nebo vražda? Vyšetřovatelka Kate potřetí mezi amiši.
Recenze: Tragická nehoda, nebo vražda? Vyšetřovatelka Kate potřetí mezi amiši.  (Autor: nakladatelství Moba)
Autor: Dagmar Čechová - 
19. srpna 2016
16:50

Amišští rodiče čtyř dětí a jejich strýc zemřou nešťastnou, ale nijak ojedinělou smrtí, jenže policejní náčelnici Kate Burkholder na celém případu něco nesedí. Když do té rovnice přidáte zločiny proti amišům, které se v Painters Mill v poslední době rozmnožily, je to až moc podezřelé. A vraždu nakonec potvrdí i pitva!

Kate Burkholderová, policejní náčelnice z Painters Mill, je zavolána k rodinné tragédii na amišské farmě. Dva muži a žena se utopili v nádrži na hnůj na své farmě. Nechali po sobě čtyři malé děti. Vše vypadá jako nešťastná nehoda – kvůli nebezpečným výparům trojice dospělých ztratila vědomí a spadli mezi prasečí výkaly, kde se utopili. Jenže pitva prokázala, že jedna z obětí dostala před smrtí ránu do hlavy.

Kate rozjíždí rozsáhlé vyšetřování, které jí jako vždy neulehčují amišští sousedé a jejich uzavřenost před okolním světem. Kate ale mezi amiše patřila a její schopnost porozumět jejich zvykům a především řeči jí otvírá dveře, které ji umožňují vyšetřit otřesnou několikanásobnou vraždu.

Linda Castillo své čtenáře už potřetí přesvědčuje o svých úžasných spisovatelských schopnostech. Vytváří neuvěřitelně napínavý příběh, plný nečekaných zvratů, ale i zajímavých odkazů a informací. Její postavy jsou propracované a zejména zcela realistické a uvěřitelné. Zejména dialogy v knize jsou přirozené a k věci.

Série o Kate Burkholder patří mezi skutečné klenoty současných detektivních sérií. Své čtenáře nenechá v klidu a pokaždé, když už si myslíte, že víte, jak to vlastně bylo, představí zcela nový pohled na věc, který roztříští předešlé závěry.

Střípky ticha také jsou impozantní exkurzí do světa pro Čechy téměř neznámého – amišská komunita odhalená z pohledu člověka, který do ní patřil, je zcela unikátní.

V příběhu, ačkoliv je do morku kostí thrillerem, nechybí ani milostná zápletka a sociálně-kulturní linie příběhu. Pokud hledáte pořádně napínavou detektivku, kterou nebudete moci odložit a ani nebudete chtít, tak tohle je to pravé!


Linda Castillo

Střípky ticha

nakladatelství Moba, 2016

312 stran

Hodnocení. 90 %

Zobrazit celou diskusi