Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Naštvaní Iráčané se vrací zpět: V Evropě si nás nevážili, stan nám nestačí

Autor: mb - 
18. srpna 2016
11:00

Některým běžencům se v Evropě nelíbí a rozhodli se pro návrat domů. Vyplývá to z reportu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Ve zprávě citují Iráčany, kteří si stěžují na to, že s nimi nebylo zacházeno „s úctou“ a místo pořádného ubytování „museli spát ve stanech a používat vojenskou přikrývku“. Expertům si posteskli i nad dlouhými čekacími lhůtami pro vyřízení azylové žádosti.

„Nechovali se k nám s úctou,“ popsal jeden z uprchlíků své dojmy se setkání s evropskou policií. Strážci pořádku podle některých stížností běžence napadali verbálně i fyzicky. „Čekali jsme, že dostaneme nový domov, ale místo toho nás dali do stanu s vojenskými přikrývkami,“ stěžuje si pak jiný migrant. Uprchlická zařízení prý byla také přeplněná a připomínala spíš vojenskou základnu.

Připomeňme, že loni jen do sousedního Německa během roku dorazilo přes milion migrantů. Německé úřady proto musely velmi rychle zajistit ubytování pro velké množství lidí.

Dalším přistěhovalcům pro změnu vadilo, že museli dlouho čekat na vyřízení své azylové žádosti. A že život v Evropě není takový, jak si ho představovali. „Dostat povolení k pobytu není tak lehké, jak jsme si mysleli. Čekací lhůty jsou hrozně dlouhé,“ vysvětluje svou frustraci jeden z běženců. „Jsme šokováni, protože život v Evropě se liší od očekávání,“ nestačí se divit jiný imigrant.

„Studie (IOM), která byla vypracována na základě rozhovorů v Evropě a s Iráčany, kteří se vrátili domů, ukazuje, že navrátilci měli idealizované představy o životě v Evropě a skutečnost byla daleko těžší, než očekávali,“ řekl mluvčí OSN Farhan Haq.

Mezinárodní organizace pro migraci pomohla za zhruba rok a půl k návratu do vlasti 9 600 Iráčanům. Předpokládá se ale, že další tisíce se vrátily domů na vlastní náklady. Cifry ale kontrastují s tím, že do Evropy loni dorazilo zhruba 1,5 milionu lidí. Většina z nich do prosperujícího Německa a dalších bohatých států západní Evropy.

Podle mezinárodních organizací letos do Evropy přišlo dalších zhruba čtvrt milionu lidí. Ve statistice ovšem nejsou zahrnuti příslušníci rodin azylantů, kteří už v Evropě jsou. Kolik jich na tak na „starý kontinent“ dorazilo, se přesně neví. Německé úřady odhadly, že jen tento rok by v souladu se zákonem o slučování rodin mohly dorazit do Německa statisíce lidí.