Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nechcete mít z dětí dlužníky? „Drilujte“ je odmala pomocí pohádek a her

Autor: ula - 
18. srpna 2016
05:23

Rodiče by s dětmi měli začít mluvit o penězích co nejdříve, radí odborníci. Důležité je přitom najít vhodnou formu. Tradiční spoření do prasátka a kapesné můžou doplnit deskové finanční hry. Adam a Dagmar, rodiče dvou synů, už nyní plánují, že brzy jejich potomci dostanou spořící prasátko. Domácí ekonomka přináší první ze série článků, kde vám poradíme, jak naučit děti hospodařit a zacházet s penězi. 

Dagmar (31) i Adam (29) podnikají, cenu peněz proto chtějí své syny Adama (4) a Denise (1) naučit co nejdříve. „Jen co budou umět kluci počítat, dostanou kapesné, ze začátku třeba týdenní a pak měsíční,“ říká maminka Dagmar. Dále jim plánují pořídit spořící prasátka, aby si uměli dávat peníze stranou. „A také budeme s kluky hrát deskové finanční hry,“ těší se Adam. Podle rodičů budou tak jejich děti připravené na reálný život a naučí se podnikatelsky přemýšlet.

Odborník: S penězi začněte už od pěti

„S penězi a jejich funkcemi bychom tedy naše děti měli postupně seznamovat nejpozději v jejich pěti až šesti letech,“ říká Jan Lener, ředitel komunikace Broker Consulting. Složitější je ale volba formy. Tady záleží na věku i na tom, jak s penězi hospodaří rodiče.

„Děti nás velmi vnímavě pozorují, mají snahu nás napodobovat. Těžko je přesvědčíme, aby dělaly a dodržovaly něco, co sami neděláme či nedodržujeme,“ dodává Lener s tím, že přístup v rodinách musí být individuální. 

„Pokud chcete děti naučit přemýšlet o penězích, velmi dobře fungují hry a i pohádky. Na trhu existuje celá řada deskových her, povinnou četbou by se měl stát Zlatý poklad od Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové,“ radí Vladimír Weiss, finanční poradce firmy Partners.

„O penězích je třeba s dětmi mluvit,“ vzkazuje rodičům Dagmar. Uvědomuje si přitom, že jenom škola na zvládnutí financí nestačí.

Jak a kdy mluvit s dětmi o penězích? Pomůže vám tato časová osa:

Časová osa pro výuku finanční gramotnosti dětí Časová osa pro výuku finanční gramotnosti dětí | ABC finančního vzdělávání

 

Základní postupy, jak učit děti zacházet s penězi

  • Děti jsou vnímavé. I když ještě neumí počítat, dokáží pochopit, že rodiče chodí do práce také proto, aby vydělali peníze. Proto je dobré s nimi začít mluvit o penězích co nejdříve.
  • Jakmile začnou děti ovládat první počty, měly by se s penězi seznámit detailněji.
  • Pořiďte dětem spořící prasátko.
  • Učte je pomocí her, příběhů a pohádek.
  • „Kapesné má smysl od doby, kdy dítě už umí počítat. Je vhodné začít s malou částkou, řádově pár stokorun, na měsíční bázi a pak postupně přidávat,“ radí Weiss.
  • Nechte děti, ať si hradí běžné výdaje samy, jako je např. školní oběd, koníčky, apod.
  • Naučte je spořit a dávat si peníze stranou.
  • Naučte je si peníze vydělat. Nemusíte je hnát ve školním věku do práce, odměnit je můžete např. za úklid v pokoji nebo za úspěchy, které stojí úsilí.
  • Upozorněte děti na dluhy a jejich závažnost.
  • Jděte dětem příkladem. Děti vidí, jak zacházíte s rodinným rozpočtem a budou se vás snažit napodobit. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi