Nejteplejší období v roce bylo pro mnoho Pražanů nemilosrdné. Nákaza salmonelózou se projevila hlavně u lidí, kteří snědli nedostatečně tepelně upravený pokrm. Nechvalně se letos touto skutečností v metropoli proslavil zejména gastronomický festival Apetit Piknik, kdy stánkařka podala lidem infikovaná vejce v jídle.

Hygienická stanice hlavního města Prahy se rozhodla reagovat na zvýšený počet nakažených obyvatel metropole a poskytla spoustu cenných rad, které mohou lidem ušetřit spoustu zažívacích obtíží.

Vejce a maso nemýt, zeleninu ano

Nejčastějším zdrojem nákazy salmonelou jsou rozhodně vejce a drůbeží maso. Podle odborníků je zapotřebí k těmto potravinám přistupovat velice opatrně.

Co se umyje, zbaví se bakterií. Navzdory této obecně rozšířené představě tato poučka z hlediska salmonely a jím podobných bakterií většinou neplatí. „Z důvodů porušení ochranného biofilmu na skořápce, který chrání vejce před zkažením, se mytí vajec před jejich další kuchyňskou úpravou nedoporučuje,“ vysvětluje šéfka pražské epidemiologie Zdeňka Jágrová.

Mytí vajec je podle odborníků velkou chybou. (ilustrační foto)
Autor: Blesk / Zuzana Štíchová

Podle ní není rozumné vejce omývat ještě z toho důvodu, že okamžitě hrozí kontaminace kuchyňské linky mikroskopickými infekčními kapičkami. „Ze stejného důvodu se nedoporučuje omývat drůbež před tepelnou úpravou,“ dodává Jágrová.

Zcela opačná situace je u zeleniny a ovoce. Také rostliny a plody totiž na sobě dle hygieniků mohou salmonelu a podobné bakterie přenášet. „K dozdobení pokrmů se často používá listový salát s hodně prolamovanými listy. Tady by na rozdíl od masa mělo být ovoce i zelenina řádně omyté pod tekoucí pitnou vodou,“ informuje Zdeňka Jágrová.

Salmonela může obživnout

Salmonela může dle překvapivých informací od odborníků přežít i dostatečně dlouhou tepelnou úpravu ve vodě. Přestože například vejce zpracujeme ve vodě o teplotě vyšší než 70 stupňů Celsia po dobu nejméně deseti minut, měli bychom pokrm po vaření sníst co nejdříve.

„Salmonely jsou známé svou schopností „resuscitace“, ke které dochází i při běžné chladničkové teplotě, kdy se opět po předchozím tepelném šoku „oživí“ a začnou se množit,“ prozradila epidemioložka.

Dalším ne příliš známým původcem nákazy salmonely je koření. Podle odborníků bychom tak během vaření měli dochucovadla do pokrmů přidávat nejpozději 20 minut před dokončením úpravy jídla.

Mezi rizikové pokrmy, které mohou lidem způsobit zažívací problémy, řadí pražští hygienici také domácí výrobky jako majonézy, omáčky připravované v páře, tiramisu, krémy se syrovými vejci a podobně. Nezbytnost dodržování osobní hygieny při zpracovávání potravin by potom měla být naprostou samozřejmostí.