Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krotitelé vln vyrábějí elektřinu „zdarma“. Podívejte se na tři projekty v moři

Autor: Martin Valeš - 
16. srpna 2016
08:00

Kromě dovádění v moři nám vlny dosud nebyly k ničemu, spíše způsobují nepříjemnosti námořníkům. Jenže v sobě mají spoustu energie, která jinak přijde vniveč. Řada projektů se ji proto pokouší zkrotit. Představíme si tři z nich.

Vyrábět elektřinu z vln dovedli vynálezci už koncem 18. století. Až v dnešní době, kdy se začíná brát vážně globální oteplování a kdy jsou s ropou pořád nějaké problémy, se ale vyplácí investovat do nových technologií. Sice nejsou tak výkonné jako staré elektrárny (mají výkon v jednotkách megawattů, zatímco jeden reaktor Temelína má 1 GW), ale nepotřebují palivo a není z nich odpad ani emise. Pouze je potřeba nějak ochránit mořský život v okolí.

Loni se rozjel projekt CETO u Západní Austrálie. Ponořené bóje tam zásobují námořní základnu nejen elektřinou, ale brzy budou také odsolovat mořskou vodu a vyrábět z ní pitnou. To se hodí, protože právě v pobřežních oblastech bývá obecně se sladkou vodou potíž.

Video Elektřina z vln - youtube
Video se připravuje ...

V Evropě mají velké plány jachtařští nadšenci z Dánska, bratři Hansenové. Nedávno dostal jejich projekt Wave Star dotaci od Evropské unie, jedna vlnová elektrárna má vyrůst u belgického pobřeží. Nebude přitom zabírat nový prostor, umístí ji totiž mezi větrné elektrárny. Jinde se mohou elektrárny kombinovat i s fotovoltaickými panely, když už mají blokovat prostor.

Video Elektřina z vln - youtube
Video se připravuje ...

Zatímco předchozí projekty počítají se zařízením dál na moři, v Brazílii nainstalovali pumpy rovnou na břeh. Video přehledně ukazuje princip: jak se páka ve vlnách zvedá, pumpuje vodu dovnitř zařízení, kde proud roztáčí generátor.

Video Elektřina z vln - youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi