Elektronické zabezpečení oken řešte již při jejich výběru

Plánujete-li chránit svůj byt elektronicky, nevyhnete se i odpovídajícímu zabezpečení oken a dveří. Nechat osadit okna magnetickými čidly již při výrobě se vyplatí, protože tyto prvky budou součástí okenního kování. Ušetříte tak nejen finance, ale i případné dodatečné zednické práce na začištěném ostění kolem nových oken.

Kování na okenním rámu je vybaveno malým spínačem, který reaguje na blízkost magnetu umístěného na okenním křídle. Při zapnutém alarmu se poplach vyvolá buď při pohybu okenní kličky, nebo při otevírání okna. Systém může být napojen na mobilní telefon, pult centralizované ochrany atd.

Autor: Window holding

Mechanická ochrana může zloděje odradit

Rychlost s jakou se okny do bytu dostanou zloději, prodlouží a ztíží mechanické ochranné prvky. I samotný fakt, že okno nejde jednoduše vypáčit či rozbít, může zloděje odradit. Norma definuje bezpečnostní třídy, tedy to, co by mělo okno vydržet, při snaze dostat se násilím dovnitř.

Pokud budete řešit okna s vyšší bezpečností, je třeba počítat s vyšší cenou. Vyplatí se dopředu se poradit i s pojišťovnou. Dodavatel oken by měl zákazníkovi doložit certifikátem, že okna splňují požadované parametry bezpečnostní třídy. Norma předpokládá i speciální montáž.

Mechanickou ochranu oken tvoří společně vždy několik prvků. Vedle odpovídajícího bezpečnostního zasklení jsou to i speciální prvky kování. Křídlo zavřeného okna musí být k rámu fixováno v několika uzamykacích bodech.

Autor: Window holding

V bezpečnostním provedení fungují tyto čepy a kameny jako západky bránící nadzvednutí a uvolnění křídla, jejich počet a umístění po obvodu okna definuje zmíněná norma. Odvrtání okenní kličky a její otevření z venkovní strany brání kalená kovová podložka. Zamykací klička blokuje posuv kování a nedovolí otočením bez klíčku. U plastových oken musí být kování fixováno do kovové výztuhy profilu, aby nedošlo ke snadnému vytržení. To je jen hrubý výčet některých bezpečnostních prvků v okenním kování.

TIP: kvalitní bezpečnostní prvky do oken montuje společnost VEKRA

Bezpečnostní zasklení je samostatnou kapitolou. V principu jde o skleněné tabule, které jsou spojeny několika speciálními foliemi. Rozbít takové okno není vůbec snadné a střepy navíc zůstávají přilepené na folii.

Autor: Window holding

Pokud budete řešit ochranu bytu a bezpečnostní prvky oken, vždy se vyplatí poradit se s odborníky a dodavateli oken pak přesně definovat, co by měla okna splňovat. Dodatečné řešení bezpečnostních prvků může být finančně i technicky velmi náročné.