Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelku vyhodili za sexuální obtěžování: Dohlížela na hygienu dětí. Požádali ji o to rodiče

Autor: dce - 
12. srpna 2016
11:09

Už několik měsíců otřásá případ údajného sexuálního zneužívání školou v Tršicích na Olomoucku. Místní učitelka byla propuštěna, a dokonce na ni ředitel podal trestní oznámení. Státní zástupkyně ale vše smetla ze stolu a vypadá to, že „na dlažbě“ skončí spíš ředitel. Za učitelku se totiž postavili i rodiče, kolegové i další obyvatelé obce – všichni tvrdí, že nešlo o žádné obtěžování!

Vanda Fabiánová byla Jaromírem Vachutkou, ředitelem základní školy v Tršicích, nařčena ze sexuálního obtěžování prvňáčků. Na škole v přírodě měla chlapce ze své třídy obtěžovat ve sprchách. Řediteli podle deníku Mladá Fronta Dnes vadilo, že se s nimi zavírala do umýváren. Učitelku na místě vyhodil a podal na ni trestní oznámení.

To se ale setkalo s nevolí širokého okolí. Rodiče dětí se za Fabiánovou postavili – požádali ji prý sami, aby na hygienu dětí dohlédla. Dokonce zorganizovali petici za odvolání ředitele. Už ji podepsalo přes tisíc lidí.

Případ odložila i státní zástupkyně Jarmila Budinová. „Skutečnosti v oznámení uvedené neodůvodňují podezření z trestného činu a zahájení úkonů trestního řízení,“ uvedla.

Na právníka se nakonec obrátila i Fabiánová a podali žalobu kvůli neplatnosti výpovědi. Ředitel ale odmítá, že by učitelku přijal zpátky. Té už ale nabídli místo ve škole v sousedních Doloplazech.

„Kapacitu na to, abychom otevřeli ještě jednu třídu, máme. Navíc nás o to žádají rodiče dětí a pomoci takto kolegyni, která přišla o místo, považujeme za dobré řešení celé situace,“ řekla serveru Deník.cz ředitelka Jana Štefanová. Spolu s učitelkou chce totiž přestoupit i 14 prvňáčků. 

jansochor ( 12. srpna 2016 18:15 )

Ten ředitel to má podle mne spočítané. Dlouho ředitelovat už nebude. Třída mu zdrhla do sousedních Doloplaz a to je malér jako hrom. Šoly dostávají příspěvky na žáka a příspěvky pro 14 žáků budou chybět celé škole, obec to bude muset dorovnávat. Finance bude shánět velmi těžko, to jenom tak nerozchodí. Co rodiče žáků ostatních tříd? Sousední doloplazská škola má omezenou kapacitu, jinak by tam odešla nejméně polovina tršického žactva, Doloplazy by na tom jen vydělaly, ale jejich škola není holt nafukovací. Taky tlaky na odvolání tršického ředitele budou sílit, jen co začne školní rok. Udělal by nejlépe, kdyby podal výpověď sám na dohodu, jen tak si může uchovat jaké také personální materiály pokud lze o nějaké pověsti tohoto ředitele ještě mluvit. Na to, že ještě někde vyhraje konkurs na ředitele, až ho z tršické školy vypakují bych nevsadil ani pětník. Toho už nevezmou nikde ani coby řadového učitele

natanka ( 12. srpna 2016 12:16 )

Hladnému sa o chlebe sníva, že pán riaditeľ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání