Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní expedice. Deset gymnazistů z Plzně vyrazilo s vozíčkářem do Himálají

Autor: sou - 
10. srpna 2016
17:30

Vozíčkář Jan Krauskopf se vydá tam, kam se dosud žádný člověk na vozíku ještě nevydal. Společně s deseti studenty plzeňských gymnázií vyrazil na himálajskou expedici do oblasti Malého Tibetu. Cestu absolvují v rámci plnění prestižního mezinárodního programu Ceny vévody z Edinburghu (DofE), kterou zaštiťuje britská královská rodina. Všichni doufají, že se jim podaří uspět v náročné výzvě, kdy budou muset obstát nejen v náročném vysokohorském terénu, ale navíc se budou muset postarat i o veškerý servis svého pohybově handicapovaného kamaráda.

Na náročné podmínky se studenti připravovali od února. Společně absolvovali například přípravné expediční workshopy, prošli topografickou a zdravovědnou přípravou nebo se seznámili se zásadami mediální prezentace, buddhistickou kulturou, ale i rolemi v expedičním týmu a základy skupinové psychické hygieny. Nechyběl ani nácvik jednání v krizových situacích. 

Nemělo by nás zaskočit nic, snažili jsme se všestranně pečlivě připravit na různé varianty, které nás při cestě mohou potkat, jsme připraveni za pomoci různých lanových technik překonávat vodní toky a poradíme si i s naším vozíčkářem Honzou, kterému se mimochodem nácvik jeho transportu na lanech přes průrvy a nerovnosti moc líbil,“ říká certifikovaný hodnotitel mezinárodních expedic DofE a jeden z vedoucích výpravy Štěpán Pastula. 

„I když byla dlouhodobá příprava náročná a velmi komplexní, v takto vysokých horách musí člověk k cestě přistupovat s náležitým respektem a pokorou. Cestu nechápeme jen jako fyzický výkon a odraz mentality názvu naší expedice No Limits, ale především také jako duchovní cestu každého jednotlivce, který se na expedici musel pečlivě připravovat,“ upřesnil certifikovaný školitel mezinárodních expedic DofE Antonín Kolář. 

Expedice navštíví i několik klášterů

Kromě nich jsou součástí týmu i Andrea Fleissigová v roli expediční kameramanky, Hana Melicharová, terapeutka z Centra Paraple a Jan Sedlák zastupující crowdfundingový portál Penězdroj, kde úspěšně proběhla kampaň na podporu expedice.

Po krátkém aklimatizačním pobytu v Lehu je čeká návštěva několika klášterů v oblasti Mulbeku, odkud se všichni přesunou do oblasti Padumu. „Poté budou dvě na sobě nezávislé skupiny, které se pojmenovaly Jaci a Draci, pokračovat zcela samostatně na zvolených trasách, kde budou plnit náročné podmínky mezinárodní expedice DofE,“ říká student Masarykova gymnázia v Plzni Jan Rosenthaler. 

Po čtyřech dnech se celá skupina setká a pohromadě bude dále pokračovat v dalším společném programu, který zahrnuje přesun do Icharu, Phugthal Gompy (3890 m. n. m.), Kargyaku (4100 m. n. m.).

Nejnáročnější den na závěr

„Nejnáročnější den čeká celou skupinu na samém závěru expedice, kdy se při přechodu mezi Lakangem a Zanskar Sumdem budeme pohybovat v nadmořské výšce přesahující 5000 metrů nad mořem. Rádi bychom také navštívili Sluneční školu,“ informuje studentka Marie Čejnová ze stejného gymnázia, která letos vyhrála cenu o nejaktivnějšího středoškolského studenta v České republice. 

Až na malé výjimky nikdo z nich nikdy neměl zkušenost s takovou expedicí. Po půlroce tvrdé práce jsou prý dobře připraveni a motivováni k tomu, aby obstáli. Navíc podle nich může být jejich expedice pro mnoho lidí inspirací, že jde dosáhnout v podstatě jakéhokoli cíle, když se pečlivě ve spolupráci s ostatními snažíte.

„Sám není člověk nic, v týmu je ohromná síla a náš tým, to nejsme jenom my, ale i naši rodiče, podporovatelé a sponzoři. Jak říkáme, všichni jsou s námi na jednom laně, za které společně táhneme, prostě No Limits,“ uzavřel čerstvý maturant z Mikulášského gymnázia v Plzni Tomáš Marťák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi