Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jourová se bije za europrokurátora. S Babišem se ale neshodne na daních

Autor: Tomáš Polák - 
12. srpna 2016
05:35

Ještě letos by mohl vzniknout úřad evropského prokurátora, který bude mít na starosti vyšetřování finanční kriminality týkající se peněz Evropské unie. Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová (ANO) usiluje o to, aby měl na starosti podvody spojené s DPH, jak řekla ve Studiu Blesk. Proti jsou ale unijní ministři financí. Mezi nimi je i šéf české státní kasy Andrej Babiš (ANO), který nicméně europrokurátora označil za zajímavou myšlenku.

„Evropský prokurátor má vyšetřovat velké podvody a korupci na penězích typu evropské fondy, ať jsou to strukturální, investiční nebo zemědělské, cla a zejména daň z přidané hodnoty. Všude slyšíme, že máme obrovské úniky, jde to do miliard. A na daňové úniky z DPH je v Evropě skutečně vytvořen propracovaný kriminální systém,“ vysvětlila Jourová důvody pro zřízení nového evropského institutu.

„My s touhle sítí neumíme bojovat v tom evropském měřítku, proto věřím, že evropský prokurátor může přinést velkou přidanou hodnotu a vrátit hodně peněz zpátky do národních rozpočtů,“ doplnila. Momentálně Evropská komise řeší organizační a personální detaily. Úřad evropského prokurátora je pro Jourovou hlavní prioritou druhého pololetí tohoto roku.

Prokurátor bude podle komisařky řešit podvody u strukturálních fondů nad 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) a u DPH nad 5 milionů eur (13,5 milionu korun). „V momentě, kdy je do korupce nebo do podvodu zapojen nějaký významný člověk, politik nebo ekonomický aktér, tak to prostě pro stát může být problém to vyšetřovat,“ uvedla ve Studiu Blesk.

Babiš: Výběr DPH je národní kompetencí

Podle Jourové je tak možné, že by evropský prokurátor řešil také kauzu Čapí hnízdo. „Ale podotýkám, že to je jenom teoretická otázka, já už jsem říkala, že si myslím, že tam právně nebyl žádný problém,“ zastala se svého předsedy Andreje Babiše, který považuje pozici evropského prokurátora za zajímavou myšlenku. S nápadem, že by měl mít na starosti i podvody spojené s DPH, ale stejně jako ostatní unijní ministři financí spíše nesouhlasí.

„Co se týče oblasti DPH, domnívám se, že výběr DPH je převážně národní kompetencí, neboť převážně část výnosů směřuje do vnitrostátních rozpočtů, proto by i šetření podvodů na DPH mělo být věcí národní legislativy a spíše zůstat v kompetenci jednotlivých členských států,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz.

„Bavila jsem se s ní o tom, bavila jsem s několika dalšími ministry, s panem ministrem Schäublem (německý ministr financí, pozn. red.), který mimochodem, když zjistil, že patřím do Babišova týmu, ožil a říkal, že má plnou důvěru, tak to mi pomohlo,“ řekla Jourová. Je si prý dobře vědoma toho, že přesvědčit všechny ministry financí bude ještě hodně práce.

„Oni to tak berou, že se jim chceme nabourat do záležitostí daní, ale to tak není. Já musím vysvětlit, že tohle není daňová věc, ale věc trestního práva a tam tu kompetenci máme,“ uzavřela Jourová.

Kdy by mohl začít evropský prokurátor vracet peníze zpět do státních rozpočtů? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Jourová o evropském prokurátorovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

emala21 ( 14. srpna 2016 14:07 )

Babiš se neshodne ani se svými lidmi, útočí na všechny a všechno, kdo mu nejsou po chuti...jen se podívejte jak se jihomoravská odnož Mladé Fronty Dnes věnuje posledních 14 dni pouze hejtmanu Haškovi. Něco podobného jako o HAŠKOVI tvrdil Babiš i o MS hejtmanovi Novákovi. Tak se nechme překvapit, jestli Ostravská MF dnes úplnou náhodou nerefreshne ještě před volbami, nějaké staré info a kauzy, které byly historiky spojovány s Novákem. pokud ano, půjde o náhodu? Oba Hejtmani si nenechali Babišovo osočování nikdy líbit. Hejtman Novák na Babiše podal žalobu na ochranu osobnosti a dobrého jména, tak uvidíme

ivoadler ( 12. srpna 2016 18:19 )

Nic nebudu zjišťovat. Kdo obviňuje, a to jsi ty, musí dokazovat. A prosil bych fakta, ne kecy.

ivoadler ( 12. srpna 2016 12:31 )

Zdeňku, ty jsi hňup. Dokaž svoje tvrzení, že právně není v pořádku nic. Každý jenom slintá jedovaté sliny, ale důkazy chybí. Svoje přání vydáváš za skutečnost, ale ono to tak není, blbče. U tebe je to normální.

ivoadler ( 12. srpna 2016 10:04 )

Samozřejmě, že Čapí hnízdo je právně v pořádku. To jenom nepřátelé Babiše se to snaží kriminalizovat. Protože na něj nic jinýho nemají. Kdyby měli, už by to dávno vytáhli. Je to jako s Trumpem. Tihle prachatí kandidáti, kteří nejsou závislí na svých stranách, jsou profesionálním politikům trnem v oku.

deep_ass_flsting ( 12. srpna 2016 06:50 )

Pinďourová je zadarmo drahá, Babiš by ji měl trošku srovnat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa