Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Assange: Clintonová a Trump jsou jako výběr mezi cholerou a kapavkou

Autor: ČTK, mb - 
8. srpna 2016
16:20

K výběru mezi cholerou a kapavkou přirovnal zakladatel Wikileaks Julian Assange (45) kandidáty na post prezidenta USA. Američané budou volit už letos na podzim a o přízeň voličů se uchází demokratka Hillary Clintonová (68) a republikán Donald Trump (70). Prozatímní průzkumy naznačují velmi vyrovnaný souboj.

„Jednou se mě zeptali, upřednostňuji-li Clintonovou, nebo Trumpa. Je to jako kdyby se mě ptali, jestli bych radši dostal choleru nebo kapavku,“ řekl Julian Assange a zaplněný sál členů americké Strany zelených propukl ve smích.

Zakladatel Wikileaks a bojovník za svobodu slova Julian Assange se ovšem osobně setkání, jenž se konalo v Texasu, nezúčastnil. K politikům promluvil přes videospojení z ekvádorské ambasády v Londýně, kde ho dle OSN „svévolně zadržuje“ Británie. „Pracovní skupina pro svévolná zadržování považuje různé formy zbavení svobody, jimž je Assange vystavován, za svévolné zadržování,“ uvedlo OSN v únoru ve svém prohlášení.

Souboj doposud suverénního Trumpa s Hillary Clintonovou bude zřejmě do poslední chvíle velmi dramatický. Různé předvolební průzkumy ukazují mírný náskok jednoho či druhého kandidáta.

Trump při kritice Clintonové nešetří ostrými slovy, nazval ji už „zakladatelkou Islámského státu, patologickou lhářkou, nejzkorumpovanější kandidátkou na prezidenta v historii“ a dokonce i „ďáblem“.

Titulem „zakladatelka Islámského státu“ ověnčil Trump Clintonovou kvůli jejímu výkonu v době, kdy zastávala post ministryně zahraničí. Trump v jednom ze svých projevů řekl, že prezident Barack Obama už „pravděpodobně lituje“, že Clintonovou udělal ministryní zahraničí. „Nechali jsme ISIS zabrat území. Byla to chyba Hillary Clintonové, měla by od nich (od ISIS) coby zakladatelka Islámského státu dostat cenu,“ prohlásil Trump.

Ani Hillary Clintonová svého soupeře nešetřila. Při přijetí kandidatury na sjezdu demokratů zdůraznila, že Amerika, čelící problémům doma i v cizině, potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha, zatímco její republikánský soupeř Donald Trump podle ní jen šíří strach z budoucnosti a snaží se Američany rozdělit.

„Budu prezidentkou demokratů, republikánů i nezávislých,“ prohlásila Clintonová a zdůraznila, že „společně budeme silnější“.

Za svou prioritu označila vytváření nových pracovních míst. „Nebudeme stavět zeď. Místo ní vybudujeme ekonomiku, v níž ti, kteří touží po dobře placené práci, ji najdou,“ řekla v narážce na Trumpův plán oddělit USA od Mexika zdí.

Clintonová ovšem čelí v demokratickém táboře „vzpouře“ voličů. Na veřejnost se totiž dostaly e-maily dokazující spiknutí vedení strany proti demokratickému kandidátovi Berniemu Sandersovi (74). Zhruba třetina příznivců Sanderse podle průzkumů raději bude volit Trumpa než Hillary Clintonovou.

pragmatik ( 8. srpna 2016 19:43 )

káma Putin. Já duelu nefandím ani jednomu. Mladá krev by byla lepší. I u nás.

pragmatik ( 8. srpna 2016 19:41 )

Tak to kámoš Trumpa bude taky kapavka.

Dannero ( 8. srpna 2016 17:55 )

Celkem výstižné přirovnání Cholera-Clintonová a Kapavka-Trump.A vzhledem k tomu že kapavka je "jen" nepříjemná lokální obtíž, tak cholera může způsobit celosvětové epidemie a mnoho mrtvých, hlavně v rozvojových zemích. Volba je tedy na nich.

Zobrazit celou diskusi