Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman se ženou mával Čechům v Riu. Ke Kristovi šel se svou favoritkou Šlechtovou

Autor: simao - 
6. srpna 2016
09:50

Zatímco na poslední letní olympiádě podpořil české sportovce ještě Václav Klaus, do brazilského Ria de Janeiro se již vypravil (stejně jako předtím na zimní olympiádu do Soči) Miloš Zeman. I s manželkou Ivanou mával z tribuny Čechům, kteří nastoupili až v závěru špalíru všech výprav. Před slavnostním ceremoniálem ještě Zeman stačil vystoupat ke Kristu. Společně s ministryní Karlou Šlechtovou (ANO).

Pan a paní Zemanovi nechyběli na legendárním brazilském stadionu Maracaná, na jehož plochu nastoupili čeští sportovci v čele s vlajkonošem, judistou Lukášem Krpálkem, až po Tanzanii jako 186. výprava v pořadí.

Česko vyslalo na olympiádu celkem 105 olympioniků. O jedno místo navíc velmi stála i Martina Sáblíková, která do Ria přicestovala také. A její snahu o start podporoval vehementně právě Zeman.

Zemanova přímluva za Sáblíkovou nepomohla

Naděje Sáblíkové však krátce po oficiálním startu olympiády patrně vyhasla, Sáblíková mohla nahradit Rusku Olgu Zabelinskou, dvojnásobnou bronzovou medailistku z Londýna, kterou nyní stejně jako řadu Rusů vyloučili kvůli kauze ruského organizovaného dopingu. Zabelinská se však odvolala a uspěla u Mezinárodní sportovní arbitráže.

Zeman se s úspěšnou českou rychlobruslařkou, která měla tentokrát ambice v cyklistické časovce, přímo v Riu sešel a poobědval. Již předtím psal kvůli Sáblíkové i předsedovi Mezinárodního olympijského výboru. Zeman to označoval za „poslední zoufalý pokus“, pro Sáblíkovou žádal tzv. divokou kartu.   

Zeman u Krista. V doprovodu Šlechtové

Prezident Zeman již v Riu kromě samotného slavnostního zahájení stihl absolvovat i slavnostní otevření Českého, ale také Slovenského olympijského domu. Sportovcům na zdraví připil Zeman vínem i plzeňským pivem. Prohlédl si i sportoviště – vodní kanál pro vodní slalom Deodoro. V sobotu pak má v plánu před odletem zpět do Česka návštěvu tenisového utkání.

Prezident Miloš Zeman mezi českými olympioniky v brazilském Riu de Janeiro Prezident Miloš Zeman mezi českými olympioniky v brazilském Riu de Janeiro | CNC - Barbora Reichová

Zemana pak stejně jako další hosty přivítal úřadující brazilský prezident Michel Temer, došlo i na recepci pořádanou brazilskou vládou. Zeman se však také stihl pokochat jedním z novodobých divů světa – sochou Krista Vykupitele, která ční nad Riem. Vyrazil k ní společně se svou dle mluvčího Jiřího Ovčáčka nejoblíbenější ministryní Karlou Šlechtovou.

Šlechtová společně se Zemanem absolvovala i oficiality v české olympijské vesnici a také ona přihlížela nástupu českých sportovců během zahájení. Při návštěvě stadionu Deodoro pro vodní slalom si ministryně pochvalovala: „Sportoviště pro olympijské hry v Riu bylo navrženo panem profesorem Jaroslavem Polertem z ČVUT, což je skvělé pro prestiž naší země.“

U olympijského kanálu přitom stihla i fotku s kajakářem Vavřincem Hradilkem, kterému nominace proklouzla mezi prsty a do Brazílie vyrazil alespoň jako komentátor České televize.

ivoadller ( 6. srpna 2016 21:42 )

Já vím, já z toho debílka mám jen srandu.

montevideo ( 6. srpna 2016 17:01 )

Přidej si tam i pragmatika !

dandova ( 6. srpna 2016 16:46 )

Není nad nadšený výraz ve tváři, mladá paní.

ivoadller ( 6. srpna 2016 16:41 )

Vidím, že komunistický spratek zdenekk, informatik, rego a další nicky, už je zase v roli debila diskusí.

rego_senior ( 6. srpna 2016 16:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa